На невчасну вакцинацію дітей почали нарікати рівняни. Не отримали або отримали пізніше щеплення малюки 3х та 4х місяців від дифтерії, правцю, кашлюка, поліомієліту й гемофільної інфекції. Є проблеми з ревакцинацією у п'ятимісячному віці. Перебої із постачанням вакцин виникають постійно, скаржаться у медики. При цьому листи із профільного Міністерства про розподіл вакцин між областями приходить вчасно.

Між сестричками Оксанкою та Даринкою різниця 2 роки. А ще вони мають відмінність у тих щепленнях, які отримали. Даринка народилася восени у 2009-му, їй щастило, вакцина завжди виявлялася у наявності відповідно до календаря щеплень. А от Оксанку на щеплення мама приводить тоді, коли є вакцина, а не коли потрібно.

Наталія розповідає про щеплення у 3 , 4 та 5 місяців. Перші два, відповідно до українських стандартів, мають проводити вакциною Пентаксим французького виробництва. Вона спонукає дитячий організм виробляти антитіла до дифтерії, правця, кашлюка, поліомієліту й гемофільної інфекції. Вже у січні і тільки у Рівному забракло понад шість з половиною сотень доз. У лютому ситуація повторилася: доз надійшло у 2,5 рази менше, ніж потрібно. Через перебої із постачанням Пентаксиму медсестри не змогли щепити дітей у 5 місяців.

Про розбіжності із графіком щеплень у пофільному управління знають. Ще у квітні сюди надійшов лист із МІНохорониздоров'я із переліком та кількістю вакцин, які розподілять між областями. Для Рівне нщини це 4 тисячі доз.

Попри брак вакцин, до карантину портапив препарат АКДП Харківського виробництва усіх серій. Причому, інформації про важкі чи летальні наслідки після її застосування немає. А от про те, що йде перерозподіл ринку, уже говорять. Майже тисячу доз карантинної вакцини зберігають у холодильниках рівненських поліклінік.

Щоправда, поки вакцина буде у наявності.

Платити за препарат, щоб щепити дитину відповідно до встановленого графіка готові не усі батьки. Доприкладу препарат ИНФАНРИКС ГЕКСА у аптеках коштує 360 гривень.