Проблема насильства у сім’ї заявляє про себе на повний голос. В Україні вона стоїть надзвичайно гостро. Наша область не виняток. На Рівненщині кількість людей постраждалих від домашнього насилля щороку зростає. Та й такі випадки фіксуються не лише у неблагополучних сім'ях. А найчастіше страждають жінки та діти.

Нині в Рівне нській області майже чотири тисячи осіб перебувають на профілактичному обліку за вчинення насильства у сім'ї. Ще більше тисячі "прибуло" з початку року. Усім кривдникам винесено офіційні попередження. А більше півтори тисячі кривдників притягнуто до адміністративної відповідальності. Відповідають за вчинене вони штрафами, виправними та громадськими роботами. До З8 осіб застосовано адмінарешт від 1 до 15 діб. За 5 місяців поточного року на території області було скоєно 11 тяжких злочинів, із них 6 вбивств жінок та одне чоловіка. Причини ж виникнення насильства в сім'ї зазвичай однакові.

В області працює Центр соціально-психологічної реабілітації, у якому надають не лише правову та психологічну допомогу, а й забезпечують на 90 діб житлом тих, хто опинився в кризових життєвих ситуаціях. Так за цей рік до центру звернулось 29 осіб, з них шестеро ті, хто зазнав насильства в сім'ї.

Тут жінки, які постраждали від домашнього тирану можуть проживати безпечно із своїми дітьми. Адже, за статистикою найчастіше стусанів або знущань зазнають жінки. Насилля в сім'ї - нині доволі поширене явище, однак через певні стереотипи люди про нього мовчать. Часто для них першим кроком до порятунку є дзвінок на телефон довіри. Так у Рівному цьогоріч через домашнє насильство набрали номер телефону довіри 12 мешканців міста. Спочатку соціальні працівники працюють з постраждалою стороною:проводять інструктажі, розказують як себе поводити та куди звернутись насамперед. А вже потім працівники міського телефону довіри проводять корекційні роботи з чоловіками-кривдниками.

Усі фахівці в один голос стверджують, вже при першому натяку на насильство потрібно звертатись до правоохоронних органів, відповідних соціальних служб та центрів. Адже змінити своє життя можете тільки ви.