Так, минулими вихідними з нагоди 30-тиріччя молодіжного фольклорного гурту "Веснянка" відбулись ентофестини, які зібрали поціновувачів української пісні не лише з Рівненщини, а й за-кордону. Вражали глядачів власною поезією та прозою молодь під час літературного кафе молодіжного об'єднання "Поетарх" та учасники камерного хору "Аве Марія". Про усі ці події детальніше у щоденнику Благодійного марафону.

У рамках проведення 18-того Благодійного марафону "З вірою в майбутнє" у Рівне нському Палаці дітей та молоді пройшли етнофестини з нагоди 30-річного ювілею народного художнього колективу молодіжного фольклорного колективу "Веснянка". За цей час "Веснянка" вже стала справжнім етно-культурним центром з лабораторіями, видавничою діяльністю та гуртами різних поколінь. Та головне не це, стверджує художній керівник колективу.

Через любов до усього українського вже 8 років Тетяна Сопронюк у цьому дружньому колективі.

На етнофестини до Рівного завітав колектив з Росії, який популяризує традиції Чорноморських козаків. І якщо в політичному та економічному плані кожна країна сама за себе, то тут зовсім інша ситуація.

Поділитись традиціями народного співу приїхала учасниця фольклорного гурту із села Старі Коні. Співає жінка з дитинства та знає напам'ять більше дві сотні композицій.

Саме завдяки досвіду та знанням таких людей, фольклорним колективам є звідки черпати натхнення і є від кого переймати традиції предків.

Літературне кафе народного художнього колективу молодіжного літоб'єднання "Поетарх" зібрало чимало поціновувачів творчого спілкування. Серед них і старшокласниця Зоряна. Писати вірші та прозу вона розпочала рік тому, коли пережила втрату близької людини. Надихають дівчину емоції людей.

У юного письменника Романа все почалось інакше. Узяв олівець до рук просто з нудьги. А там пішло-поїхало. Пише вже три роки. Щоправда, були і перерви.

Молодіжне літоб'єднання "Поетарх" згуртовує юних письменників з яких доволі часто виростають відомі особистості. Вже 18-тий рік його учасники поспіль беруть участь у Благодійному марафоні.

Під час літературного кафе народного художнього колективу молодь декламувала власні вірші, читала прозу та навіть співала і грала на музичних інструментах. І хоча глядацька зала вміщує не дуже багато людей, тим кому пощастило - були приємно вражені.

На сцені цього дня глядачі насолоджувались не лише творчістю нинішніх учасників літературного об'єднання. На захід із різних міст України приїхали і колишні вихованці, яким не байдужа сила слова.

До початку концерту зразкового художнього колективу камерного хору "Аве Марія" лічені хвилини. Тривають останні репетиції та підготовка перед виходом на сцену. Адже, репертуар суботнього концерту напряму пов'язаний із Днем пам'яті жертв політичних репресій та тих, кого вже немає на цій землі.

Учасниця камерного хору "Аве Марія" Олександра Комісарова вже і не пам'ятає, який по ліку у неї нинішній концерт. Співом займається вже 9 років. Репертуар, говорить дівчина, просто обожнює. І жодного разу не пошкодувала, що облрала цей шлях.

Ось довгоочікувана мить. Завіси відкриваються, хор на сцені. Першою лунала композиція "Ameno" музичного проекту "Era".

Після цього хор виконав чимало пісень-молитов та пісень народів світу. Загальні враження від концерту висловлювати захоплені очі глядачів та шалені оплески.