В останньому сюжеті циклу "Здоров'я нації" ми вирішили дослідити, що знають рівняни про профілактичні щеплення у дорослому віці, та від яких небезпечних хвороб можуть захистити сучасні вакцини.

Поняття "щеплення" у більшості асоціюється з дітьми. Або батьки піклуються про нас, або ми про своїх дітей. Хто має потурбуватися про дорослих? І чи слід робити вакцинація у дорослому віці?

Профілактика – основа здоров'я нації. За цим правилом живуть за кордоном. Українці також мають право на безкоштовні планові щеплення.

Проте навіть якщо ви зібралися зробити вакцинацію – не поспішайте.

Власне кожен може потурбуватися про свій захист. Вакцини від хвороб, з якими є небезпека зіштовхнутися в побуті, можна придбати самому. Одна з них - від гепатиту В.

Вакцину від гепатиту В умовно називають вакциною від раку. А от щеплення від вірусу папіломи людини - це щеплення від раку шийки матки. І вже не умовно. Вірус папіломи людини передається статевим шляхом і може бути виявленим при профогляді з допомогою цитологічних мазків.

Від цієї хвороби в Україні щодня помирає 6 жінок. ЇЇ пік припадає на вік 25-45 років. Це період, коли ми більше зайняті власними дітьми і менше думаємо про своє здоров'я. Убезпечити себе від смертельного захворювання можна вже сьогодні.

Все отрута і все ліки. Рішення про щеплення слід приймати обдумано, попередньо проконсультувавшись у лікаря. Та про те, що хворобу легше попередити, ніж вилікувати, варто пам'ятати завжди.