Злагоджені дії медиків швидкої, мінімально витрачений час та сучасна апаратура - щодня рятує життя найскладніших немовлят. У системі надання невідкладної медичної допомоги чималої уваги заслуговує реанімація та транспортування новонароджених у заклади охорони здоров'я. Адже коли на кону життя дитини важлива кожна секунда.

400 разів минулоріч бригади швидкої виїжджали на невідкладні виклики до "складних" немовлят з усієї області. Надати першу допомогу та доправити до медзакладу в Рівному, де їм врятують життя - головне завдання виїзних бригад. Діяти потрібно швидко, адже випадки бувають дуже складні.

У розпорядженні центру екстреної меддопомоги та медицини катастроф 4 реанімобілі та надсучасна апаратура. Щоправда, не стаціонарна, щоразу перед виїздом її облаштовують у машині. Приїхавши на виклик, медики насамперед оглядають новонародженого і якщо дитина транспортабельна, у кювезі, який постійно підтримує температуру, її переносять до реанімобіля. Транспортування до медзакладу може тривати декілька годин і подекуди бригада медпрацівників впродовж усього часу проводить штучну вентиляцію легень маленькому пацієнту. Завжди в машині є додаткові балони із киснем.

Завдяки професійності медиків за останніх 12 років під час транспортування немовлят на Рівне нщині не було жодного летального випадку. Щоправда, існують і певні проблеми.

Медицина не стоїть на місці. Відтак, щоб якісно та головне вчасно надавати першу медичну допомогу, медпрацівники проходять курси підвищення кваліфікації. Нині черга фельдшерів з усієї області. Анна Голубош говорить, що надавати першу медичну допомогу дітям на селі доводиться доволі часто.

З початку року на базі Центру підвищили кваліфікацію 53 лікарі. З них 33 фахівці служби швидкої медичної допомоги області та 20 спеціалістів служби медицини катастроф. Окрім цього, в навчально-тренувальному відділі підготували 89 середніх медичних працівників бригад швидкої медичної допомоги.