10-й Гран-Прі Китаю в історії Формули-1 відзначився в першу чергу стратегічною боротьбою, в якій успіх переможцю принесла ефективна робота з гумою.

Перед початком уїк-енду в Китаї вболівальників та журналістів цікавило в першу чергу те, як будуть складатися відносини між пілотами Ред Бул Рейсінг та Мерседес після відомих подій на Сепангу. І головною подією стало висловлювання Себастьяна Фетелля, що він і у майбутньому буде намагатися обійти свого напарника у боротьбі за перемогу на етапі, попри накази з командного містка. Пілоти Мерседеса зберігали гробову тишу, а Марк Уеббер, у знак протесту змінив зачіску.

Поул-позицію у кваліфікації здобув Льюіс Хемілтон. Для британця вона стала першою у складі Мерседесу та 27-ю в кар’єрі. Друге місце на старті дісталося Кімі Райкконену, третє Фернандо Алонсо. А найбільшим невдахою в суботу став Марк Уеббер. У другій сесії австралієць змушений був зупинити машину на трасі через недостатню кількість палива. До того моменту Уеббер встиг проїхати коло, але в другій спробі суперники додали, витіснивши його з десятки. Після кваліфікації з'ясувалося, що через поломку заправної машини в баках у Марка залишилося всього 150 мл палива і тому літр для контрольної проби FIA взяти неможливо. В результаті стюарди виключили австралійця з протоколу кваліфікації і гонку «другий» пілот Ред Була починав з піт-лейну. Як шуткували у паддоку, пілотів чемпіонської стайні, напевно, спеціально розвели у різні сторони стартового поля аби вони знову не зійшлися у внутрішньо командній боротьбі.

Старт обійшовся без інцидентів. Хемілтон, вдало стартувавши, зберіг свою позицію, а ось Райкконен відкотився з 2-го на 4-е місце, пропустивши обох пілотів Феррарі.На 5-му колі Алонсо і Масса випередили Хемілтона, а на 6-му Естебан Гутьєррес врізався ззаду в машину Адріана Сутіла. В результаті пілот Заубера одразу ж зійшов, а Адріан зупинився в боксах, де його болід навіть довелося гасити від полум’я.

Адріан Сутіл: «Скоріше за все, Естебан пропустив точку гальмування, і йому було нікуди їхати. Заднє антикрило було зламано, тому мені довелося зійти з дистанції. Прикро, адже в мене були хороші шанси на здобуття залікових пунктів».

Естебан Гутьєррес: «Перед початком довгої прямої Серхіо Перес намагався мене атакувати, я занадто швидко під'їхав до повороту і гальмував в тому ж місці, що й звичайно, але не очікував серйозної втрати прижимної сили. Я з усіх сил намагався знизити швидкість, але безуспішно - це моя помилка і я хочу вибачитися перед Адріаном і його командою».

Лідируюча група вперше відвідала бокси протягом 6-8-го кіл. Всі пілоти, що стартували на Soft, переключилися на Medium. Таким чином на перше місце вийшов Ніко Хюлькенберг, а Марк Уеббер тим часом пробився вже на 11-у позицію. На 15-му колі Хюлкенберг, Феттель і ді Реста змінили гуму. А неймовірні пригоди Уеббера продовжувалися. Намагаючись якомога швидше надолужити втрачені позиції, Марк зіткнувся з Жаном Еріком Вернем і відправився в бокси для ремонту. Але це був ще не кінець. Повернувшись на трасу болід австралійця втратив заднє праве колесо і «важка» гонка для Марка закінчилася.

Марк Уеббер:«Я проривався крізь пелотон, коли зіткнувся з Жаном-Еріком. Я перебував на пристойній відстані від нього, але він знав, що я позаду. Він зайшов в поворот дуже широко, і все виглядало так, що він відкрив поворот і давав мені пройти. Але коли ми дісталися до апекса, він "закрив двері". Це розчаровує. Він мав право так вчинити, але якби він просто залишився на зовнішній стороні, ми б обидва продовжили гонку. Мені довелося відвідати бокси раніше ніж ми запланували. На жаль погано прикручене колесо відвалилося на колі виїзду і я зійшов».

Ще один інцидент стався між машинами Переса і Райкконена. Після контакту на боліді фіна постраждав носовий обтічник, але він залишився на трасі.

Кімі Райкконен:«Я намагався випередити Переса і був зовсім поруч з ним, але він просто виштовхнув мене на узбіччя. Я намагався уникнути зіткнення, але опинився на траві і врізався в задню частину його машини, пошкодивши носовий обтічник. На щастя, це не надто вплинуло на роботу машини».

Баттон і Перес найдовше їхали на стартовому комплекті Medium - в McLaren зважилися проїхати дистанцію з двома піт-стопами. Дженсон лідирував в гонці, але на 21-му колі його випередив Алонсо. На 22-му Хемілтон і Райкконен провели другий піт-стоп. На машині минулорічного переможця китайського Гран-Прі Ніко Росберга виникли проблеми із заднім стабілізатором поперечної стійкості і після декількох візитів у бокси німець в кінці кінців припинив боротьбу. На 24-му колі два лідери - Алонсо і Баттон - змінили гуму, на 25-му Перес, останнім з гонщиків провів перший піт-стоп.

На 29-му колі Хемілтон на більш свіжій гумі випередив Баттона в боротьбі за четверту позицію, а Алонсо - Феттеля, очоливши гонку. Після чергової серії піт-стопів Фернандо повернувся на трасу другим і на 43-му колі вдруге випередив Феттеля, знову ж таки захопивши лідерство, але на цей раз вже не віддавши його до кінця гонки.

На 45-му колі Райкконен і Хемілтон випередили Батона, який довгий час йшов третім. Дженсон провів тільки один піт-стоп, проти трьох у суперників, і гума була вже сильно зношена. На 50-му колі Баттон побував в боксах, отримавши комплект Soft. Повернувшись на трасу, Дженсон випередив Массу в боротьбі за шосту позицію.

За п’ять кіл до фінішу на свій останній піт-стоп відправився Себастьян Феттель. Німець повернувся на трасу четвертим, з відставанням в 11 секунд від Хемілтона. Отримавши комплект Soft і перевагу в швидкості, Себ кинувся наздоганяти першу трійку. Однак зробити цього він не встиг, - на фініші його та Льюіса Хемілтона розділило лише 0,2 секунди. Друге місце дісталося Кімі Райкконену, а перемогу, - 31-у в кар’єрі (за цим показником іспанець зрівнявся з неперевершеним британцем Найджелом Менселом) та першу в сезоні, здобув Фернандо Алонсо. Лідер Феррарі після невдачі у Малайзії повернувся у боротьбу за чемпіонський титул.

Фернандо Алонсо: «Поряд з другим місцем, яке я завоював в Австралії, цей результат показує, що наша машина конкурентоспроможна, а ми рухаємося у правильному напрямку, щоб постійно вести боротьбу за подіум. Я повинен подякувати команді за ті величезні зусилля, які вона доклала як тут, так і на нашій базі».

Результати гонки: 1. Ф.Алонсо Ferrari 1:36:26.945 2. К.Райкконен Lotus + 10.168 3. Л.Хемілтон Mercedes + 12.322 4. С.Феттель Red Bull + 12.525 5. Дж.Баттон McLaren + 35.285 6. Ф.Масса Ferrari + 40.827 7. Д.Ріккардо Toro Rosso + 42.691 8. П.ді Реста Force India + 51.084 9. Р.Грожан Lotus + 53.423 10.Н.Хюлькенберг Sauber + 56.598

Чемпіонат: 1. С.Феттель Red Bull Racing 52 2. К.Райкконен Lotus F1 Team 49 3. Ф.Алонсо Scuderia Ferrari 43 4. Л.Хемілтон Mercedes AMG 40 5. Ф.Масса Scuderia Ferrari 30 6. М.Уеббер Red Bull Racing 26 7. Н.Росберг Mercedes AMG 12 8. Дж.Баттон McLaren 12 9. Р.Грожан Lotus F1 Team 11 10.П.ді Реста Force India F1 Team 8

Кубок Конструкторів: 1. Red Bull Racing Renault 78 2. Scuderia Ferrari Ferrari 73 3. Lotus F1 Team Renault 60 4. Mercedes AMG Mercedes 52 5. McLaren Mercedes 14 6. Force India F1 Team Mercedes 14 7. Toro Rosso Ferrari 7 8. Sauber F1 Team Ferrari 5