Ів-Александер де Монже із масачусетського технологічного інституту (США) разом з групою колег досліджував дані по мобільній активності 1,5 млн людей впродовж 15 місяців. За цей час було доведено, що сліди пересування користувачів стільниковим зв’язком є унікальними для кожного. Аналізуючи сигнали мобільних телефонів, вчені виявили, що в один і той же час будь-яка людина знаходиться приблизно в тому ж самому місці.

Щоб виявити точне місце розташування абонента, достатньо чотири просторово-часових точки, в яких він побував за день. Імовірність точності таких даних – 95%. Іншими словами, якщо об’єкт подібного дослідження, нічого не підозрюючи просто помінявся своїм телефоном з незнайомою людиною на вулиці, то буквально через чотири заміри даних, його можна було б знайти.

Теорія про точки, необхідні для ідентифікації, є показовою. Ще в 1930 році було продемонстровано, що для того, щоб розпізнати людину за відбитками пальців, потрібно мати набір лише з 12 точок на їх подушечках пальців.

Таким чином, порівнювана точність ідентифікації за сигналами мобільного телефону означає, що ефективна спецслужба може знайти вас за вашим апаратом навіть в тому випадку, якщо ви купили нову сім-карту і майже постійно тримаєте телефон вимкненим, рідко активуючи його.

Отримані дані виглядають логічно-обгрунтованими. Як показує практика, для більшості людей опинитися в чотирьох різних точках одночасно є просто неможливим. Цікавим побічним фактом досліджень вчених є і те, що для значної частини населення розвинених країн, інформацію по тих же чотирьох часово-просторових точках знайти можна у абсолютно відкритих джерелах (домашня адреса, місце роботи, улюблені місця відпочинку і т.п.). Відповідно, це дуже спрощує роботу не тільки вченим. Таким чином, усамітнитися в сучасному світі стало ще важче.