Українська писанка – одна із найбільших таємниць сучасності, кажуть рівненські науковці. Вони переконані, нині ніхто не може достеменно трактувати символи на обрядовому яйці. Про що ж говорить українська писанка дізнавалися наші кореспонденти.

Мистецтво з великими традиціями, але без строгих канонів і табу. Розмірковуючи про писанкарство, майстриня Наталя Дребот обіцяє навчити найпростішому розпису яйця. Набір інструментів мінімальний – писачок, свічка, віск і харчові фарби.

Писанкарка Наталія Дребот пояснює, за давніми традиціями продавати писанки не годилося, їх можна було лише дарувати. Діткам – у світлих тонах, хлопцям – якомога яскравіші, літнім людям – червоно-коричневі. Для подарунку подружжю існував спеціальний розпис. Писанку ділили на чотириста однакових різнокольорових квадратів. Кожен – символізував окреме сімейне побажання. Майстри наголошують, у мистецтві писанкарства головне не символи, а настрій, з яким працюєш.

Вже за сорок хвилин писанки готові. Знімаємо віск, і порівнюємо – ліворуч – робота майстра, праворуч – перша проба писачка. Ось така восьмикутна зірка – знак сонця, а відтак достатку і благополуччя. Прямокутні знаки символізують засіяне поле, крапки – зерно, усі рослинні орнаменти – весняне пробудження природи.

Кожна писанка – завершене інформаційне послання, кажуть етнографи. І лише, якщо воно буде позитивним, писанка зможе стати справжнім оберегом.