Цінність фотографії у її правдивості та документальності. Коли людина дивиться на неї, вона вірить у те, що там зображено. Фотографія - це документ та літопис епохи. Це хоч німий свідок історії, але який красномовний! Світлина може когось порадувати, потішити, а може й розчарувати та навіть «вбити». А от коментарі до фото бувають різними. Тлумачення побаченого багато в чому залежить від чесності та компетентності людини, що її коментує.

Нижче наведені два приклади. Фото 1941 року, з архіву колишнього бургомістра Рівного Полікарпа Бульби, передано в Рівне нський краєзнавчий музей його спадкоємцями з США. Вулиця Соборна, тоді Гітлерштрассе. У колоні військові, поліцаї та мешканці міста у святкових вбраннях з лозунгами «хайль Гітлер», «… лібе Бандера» з хлібом-сіллю вітають німецько-фашистських … «визволителів». Вся Україна, вся Європа, пів світу охоплені війною, мільйони людей гинуть на фронтах, знищуються в концтаборах, помирають з голоду ...

Як можна прокоментувати це фото? Виявляється, радикально по різному. На жаль неоднозначність навіть у таких фактах використовується політиками в своїх корисних цілях. Але ж історія - це факти, якими би вони не були гіркими. Їх потрібно знати, не перекручувати суть і не викреслювати з історії, щоби не повторювати помилок знову.

А ось зовсім інша тема, повсякденна. Фото 2013 року, березень.

Тема вічна у нашому місті, у нашій державі, скільки би не говорили. Знову разом зі снігом з доріг сходить і асфальтне покриття. Знову весна прийшла несподівано. Значить знову з бюджету ремонтні роботи будуть оплачувати. Виникає логічний висновок: робити неякісні дороги вигідно! Все рівно за їх якість ніхто не відповідає, ніхто не запитає, а за роботу заплатять. Чи не так? Вигідний бізнес? Держзамовлення гарантоване, та ще й щороку! Держава гарантує?! Адже ж погані дороги це вигідно! Кому? Ну звичайно ж, тому, хто їх робить і хто ці роботи оплачує. Тому що щороку буде привід робити ремонти за наш, платників податку, кошт і отримувати стабільні прибутки!

І це фото і цю ситуацію також коментують по різному. Винувата природа, мало грошей на ремонт доріг, недостатньо кваліфікації і таке інше.

Але ж про що я починав? Цінність фотографії у її правдивості та документальності. Поки написав матеріал - нападало багато снігу, який приховав усі недоліки наших доріг.

Далі про фотографію буде …