22 березня згідно православного календаря вшановують пам'ять 40 Севастійських мучеників. Є багато прикмет та забобонів, що можна і що не можна робити в цей день.

 40 Святих Севастійських великомучеників -  це воїни давньоримського імператора Лікінія, що прийняли християнство і не бажали відмовлятися від віри в Христа. У всі часи в народі з особливою повагою ставилися до свята Сорока Святих.

40 Святих в народі називають Сороками і відзначають іменини пташки сороки. Наші предки до цієї пташки ставилися по-особливому, вважалося доброю прикметою, якщо сорока зробить гніздо біля будинку. Гніздо сороки-іменинниці не нищили, це вважалося великим гріхом, адже птицю вважали за оберіг дому та сім'ї, яка в ньому живе. Побачити в цей день сороку біля будинку - на щастя.

Прикмети про гроші в борг: як займати і віддавати, щоб гроші прибували

На Сорок Святих обов'язково всі господині печуть печиво або булочки у формі пташок - жайворонків. Випічку поливали медом або варенням і роздавали дітям - на щастя і здоров'я. Булочки-жайворонки виносили в сад, пригощали сусідів, діти одягали їх на гілочки-палички і бігали по селу, закликали весну.

Крім булочок «жайворонків» господині варили вареники, пекли пироги з капустою, пампушки, пиріжки з маком - 40 штук, по числу мучеників. Важку домашню роботу в цей день заборонялося робити - вважалося, 40 болячок заробити можна.

22 березня жінки моляться за здоров'я і повернення своїх чоловіків, синів, всіх тих, кого доля занесла далеко від будинку.

Так як свято випадає на Великий піст, заборонено вживати в їжу м'ясо, молоко, яйця і рибу. Дозволено додавати в їжу рослинне масло і випити трохи кагору.

У свято не варто позичати гроші.

Не можна піддаватися злості, заздрості, агресії, вживати алкоголь і лихословити.

Які талісмани фен-шуй повинні бути в кожному домі

Що обов'язково потрібно зробити в свято 40 святих?

Потрібно сходити до церкви на ранкову службу, помолитися і поставити 40 свічок.

За традицією, незаміжні дівчата повинні зварити 40 вареників і пригостити хлопців.

Молодь в цей день катається на гойдалці, за повір'ям, це принесе їм щастя на весь майбутній рік. А чим вище злетять гойдалки, тим врожайніший буде рік.

За традицією, в це свято прийнято складати плани і мріяти.

У свято 40 святих в народі ворожать на кохання, співають веснянки і закликають весну. Дівчата брали випеченого жайворонка і кидали його через плече, куди хвіст пташки вкаже, звідти буде і наречений. 

На свято прийнято прикрашати дерева різнобарвними стрічками, паперовими квітами, дзвіночками, таким чином закликаючи весну.

Ранковий ритуал везіння для жінок, який притягує удачу на весь день

Народні прикмети свята

Якщо 22 березня стоїть гарна тепла погода, то бути вже весні, холод не повернеться.

Якщо на Сорок святих несподівано випав сніг, то на Великдень буде дуже холодно.

А ось якщо в свято холодно, то це означає, що боротьба між зимою і весною може тривати ще 40 днів і погода буде змінюватися. Якщо вам пощастить побачити шпака, то літо буде дуже теплим і сонячним.

Люди вірили що в День 40 святих з вирію повертаються птахи - 40 різних порід.