128 тисяч - саме стільки бюджетних гривень у 2012-му письменники Рівненщини витратили на видавництво власних книг. Усього торік вийшло у світ 12 книжок. Це рекорд у галузі бюджетного фінансування. Цьогоріч, майстри пера, сподіваються на ще більшу щедрість чиновників.

Написати книгу - це лише половина справи. Набагато важче її видати. Про це знають у обласній спілці письменників. На сьогодні вона налічує півсотні членів. Щороку з-під їх пера з’являється як мінімум з десяток рукописів. Лише минулоріч влада звернула увагу на проблеми літераторів. Вони освоїли аж 128 тисяч. І у 2013 розраховують на третину мільйона. Ті ж, хто не потрапляє під державну програму фінансування, шукає гроші у власних кишенях.

Одне з найпопулярніших видавництв в Україні "А-ба-ба-га-ла-ма-га" своїм авторам гонорари платить. Проте і тут в рік видають в середньому лише два десятки книг. Іван Малкович, засновник видавництва, уже два десятки років у цій справі. Радить письменникам гнатися не за кількістю, а за якістю.

І навіть Іван Малкович - прихильник паперових книг, на прес-конференцію до журналістів прийшов з iPad-ом в руках. Демонструє необмежені можливості нового творіння видавництва - дитячу електронну книжку-гру "Снігова королева". Можливо, це іще один дзвіночок до того, що паперові книги вже невдовзі стануть абсолютно не затребуваними - як би прикро це не звучало.