6 гривень 88 копійок — такий мінімальний заробіток українців за одну годину із 1 січня. Це на 8 копійок більше, ніж було протягом грудня торік. Мінімальна зарплатня цьогоріч зросте ще — на 42 копійці за годину роботи, але вже у грудні. Так що чекайте покращення життя вже сьогодні. Адже кабінет міністрів і далі обіцяє Підвищуватиметься зарплатня, пенсії та державні допомоги і виплати відповідно до зміни прожиткового мінімуму. Щоправда цьогоріч він збільшуватиметься тільки двічі: перше зростання уже відбулося — із 1 січня. Друге запланували на 1 грудня.

На 81 гривню зросте прожитковий мінімум українців у 2013-му році у порівнянні із 2012. Перше підвищення уже відбулося. 1-го січня загальний показник мінімуму зріс на 13 гривень. Наступне зростання ще на 68 гривень Кабмін запланував на 1 грудня.

Також двічі цьогоріч зміняться прожиткові мінімуми залежно від вікового критерію, соціальної та демографічної групи особи. Перерахують, відповідно, усі види допомоги, що залежать від прожиткового мінімуму, як працездатним, так і непрацездатним особам.

Найсуттєвіше, кажуть в правлінні праці та соціального захисту, збільшиться розмір допомоги при народженні дитини.

Пенсіонерам 1 січня до мінімальної пенсії додали 10 гривень. Наступне підвищення відбудеться 1 грудня на 55 гривень. Усі ці підвищення обраховували та закладали до цьогорічного бюджету ще торік навесні. Врахували, зазначає голова бюджетної комісії Рівне ради, також і інфляційні процеси. Бюджет рахували відповідно до курсу долара 8.4-8.6. Але прогнозувати і коментувати коливання валюти, додає, справа невдячна. То ж відповідно до зростання прожиткового мінімуму зростатиме і мінімальна зарплатня. Із 1 січня її підвищили на 13 гривень до 1147 гривень. Із 1 грудня додадуть ще 71 гривню, відповідно мінімальна заробітна плата становитиме 1218 гривень.

Нині мінімальна погодинна оплата роботи українця становить 6 гривень 88 копійок. А зі збільшенням прожиткового мінімуму із першого грудня мінімально за годину роботи в Україні зароблятимуть 7 гривень 30 копійок.