Економісти не потрібні, подавай електриків. Нині на Рівненщині бракує кваліфікованих працівників робітничих професій, натомість юристів, економістів та вчителів більш як по півтори сотні на одну вакансію. Такий дисбаланс найперше відчувають випускники вишів, бо після закінчення інститутів та університетів залишаються з дипломами та ...без роботи. Як вирішити цю проблему сьогодні міркували чиновники, роботодавці та освітяни.

З дипломом, але без роботи. Після закінчення вищого навчального закладу рівненська молодь не може працевлаштуватися. В основному це юристи, менеджери, економісти, вчителі. ЦИх спеціалістів, за даними центру зайнятості, півтори сотні - на одне робоче місце. Як змінити невтішну статистику міркували за круглим столом чиновники, роботодавці та освітяни області.

Та проблем все ж таки більше. Серед них - створення першого робочого місця. Роботодавці не охоче приймають вчорашніх студентів, бо ті без досвіду. Є місце і складнощам з житлом у молоді. Подекуди, оренда помешкання дорівнює заробітній платні. У нашій області лишень 2% вакансій із зарплатою вище середньої. А в село, де не вистачає спеціалістів, їхати не хочуть, навіть за направленням. Здавалося б, питання працевлаштування молоді можна вирішити з новим Законом "Про зайнятість населення". Він набув чинності 1 січня. Та про його ефективність говорити зарано.

А ще нагальна проблема сьогодення - профорієнтація. Молодь, не маючи професійної спрямованості, вступає у виші не враховуючи попиту на ринку праці. Або ж, отримавши вищу освіту, вчорашні студенти розуміють, що за спеціальністю працювати не хочуть.

Натомість, є попит на робітничі та технічні професії, а спеціалістів не вистачає. А ще на підприємства області потрібні фахівці, яких виші Рівне нщині не готують.

Щоби нормативно врегулювати питання працевлаштування молоді учасники круглого столу ухвалили відповідну резолюцію з рекомендаціями управлінню освіти, вищим навчальним закладам, центру зайнятості. А от результат дієвості цього документу покаже відсоток працевлаштованих.