Можливо вже цієї осені доведеться їздити удень з увімкненим світлом. Як це прийнято за кордоном. Якщо водії забули вчасно перевзути автівку - за кермо взагалі сідати не можна. Такі зміни пропонують внести до діючих Правил дорожнього руху.

Водії, хочете чи ні, а у травні погортати оновлені сторінки Правил дорожнього руху таки доведеться. Якщо, звичайно, не бажаєте сплачувати штраф їх порушення, чи віддавати автівку на арештмайданчик. Проект змін ПДР передбачає низку нововведень. До прикладу, не встигли перевзути свою "ластівку" по сезону, то й виїжджати на дорогу зась.

Рівне нські водії не проти такої пропозиції. Кажуть, щоби уникнути аварійних ситуацій на дорозі, вчасно змінювати шини повинні усі керманичі. Та все ж, у разі затвердження такої зміни, сподіваються на лояльне ставлення інспекторів ДАІ.

У Союзі перевізників України підтримують, вимога зрозуміла і цілком законна. Та все ж, це питання варто розглянути більш детально.

У розробленому проекті постанови Кабміну щодо внесення змін до Правил дорожнього руху враховували положення, що діють в Європі. Серед всього, пропонують рухатися автівкою вдень з увімкненим світлом фар - для зменшення ризику ДТП на трасі.

І це правильно, каже Президент союзу перевізників України Валентин Демчук. Від цього рухатися позаміськими шляхами буде безпечніше. Та прогнозує, що в цьому випадку окремим водіям нововведення може не сподобатися. По-перше, ймовірно, частіше доведеться змінювати лампочки у фарах. По-друге:

Думки керманичів з приводу увімкненого світла фар вдень дещо різняться - нововведення доцільне, вважають одні, інших воно дещо бентежить.

А поки, рухаючись трасою вдень, керманичі вмикати та вимикати світло фар, можуть за власним бажанням. Бо така вимога - тільки у проекті. А завтра ми розкажемо про нові дорожні знаки.