12 мільйонів гривень - ціна життя півторисотні хворих на туберкульоз у Дубенському, Володимирецькому та Острозькому районах. Щоб зекономити ці кошти, зачинять протитуберкульозні лікарні. Так вирішили ще наприкінці 2012-го депутати обласної ради. Рішення пояснюють "рекомендацією" з Києва. Що буде з сотнями хворих людей і десятками лікарів?

Він має відкриту форму туберкульозу. Усе літо кашляв, поки дружина за руку не завела у поліклініку.Звідти направили у спеціалізовану протитуберкульозну лікарню за 30 кілометрів від дому. Тут лікується уже 4 місяці. Разом із іншими хворими останім часом тільки й обговорює, що її закриття.

Уже подумали і порахували. Цю лікарню на 50 ліжок, а ще у Острозькому та Володимирецькому районах утримувати недоцільно, каже головний лікар обласного протитуберкульозного тубдиспансеру. Про це повідомили з Києва. На Рівне нщині працює сім спеціаліованих закладів, в інших областях 2-3, навіть на Київщині лише 5-ть. Якщо ослухається "поради" згори, обласний тубдиспансер залишиться без нового обладанання.

Три заклади, які запланували закрити, зекономлять бюджету 12-ти мільйонів гривень. За ці кошти планують відремонтувати обласний протитуберкульозний диспансер. До нього переведуть і хворих із лікарень, які вирішили зачинити. Але перспектива їхати на лікування до Рівного навіть на найсучаснішому обладнанні не тішить місцевих хворих. Дуже далеко, кажуть: із Дубенського, Радивилівського та Острозького районів — у середньому півсотні кілометрів, а от із крайнього села на Володимиреччині — дві з половиною сотні. Шлях довгий і дорогий.

Підтримує хворих персонал: знайти нове місце роботи, бідкаються, буде не просто.

Тетяна Ульянова одна із 58-ми працівників цієї лікарні. Торік взяла кредит у банку. Як щомісяця повертати 1300 гривень — не знає. Така ж проблема у колеги. Колектив налаштований рішуче.

Точної дати закриття лікарень не визначили. Але це неодмінно відбудеться у 2013му. Миколі Іванюку лікуватися ще місяців два. Якщо до середини березня медзаклад все ж зачинять, доліковуватися планує вдома, а не в обласному центрі.