Наші предки розмальовували пасхальні яйця власноруч, цей процес потребував довгої і клопіткої праці. Зараз, маючи гроші та фантазію, за допомогою різноманітних барвників та наклейок для яєць можна в останню пасхальну ніч створити дивовижні шедеври. Чи треба бути пильними при виборі та купівлі барвників для яєць?

Наші предки розмальовували пасхальні яйця власноруч, цей процес потребував довгої і клопіткої праці. Зараз, маючи гроші та фантазію, за допомогою різноманітних барвників та наклейок для яєць можна в останню пасхальну ніч створити дивовижні шедеври.

Чи треба бути пильними при виборі та купівлі барвників для яєць?Завідувачка відділенням гігієни харчування санепідемстанції Надія Стечишина пояснила, що всі харчові добавки, що виробляються в Рівному та інших містах, відповідають вимогам санітарного законодавства. Наявність перевірки зазначена в маркіровці виробів: склад, вага, спосіб застосування, дозвіл.

Щоб застерегтися від підробок, обов’язково слід перевірити наявність повної маркіровки. Пані Надія пояснила, що не варто купувати фарби, що продаються в прозорих упаковках з написом, який містить лише назву. Наслідки можуть бути різноманітні, адже кожен організм сприймає “невідомі” домішки по-своєму. Ймовірні летальні наслідки. Підробки дешевші за оригінал на кілька копійок, однак чи варто економити на власному здоров’ї, а то й житті?

У Європі широко розповсюджена практика додавання у корм курам-несучкам барвників, щоб додати яйцям більш інтенсивного забарвлення. Фахівці Європейського союзу провели дослідження і з’ясували, що саме цей барвник повільно руйнує райдужну оболонку ока людини. В перспективі він може призвести до повної сліпоти. Виробники підмішують у курячий корм барвники, щоб яйця нагадували “домашні”. Треба все встигнути зробити, приготувати. Адже до свята залишилося менше, як дві доби. Ті, хто скупився раніше, можуть з полегшенням зітхнути — гроші зекономили й не зіпсували нерви.