Перше зовнішнє оцінювання на Рівненщині відбулося без надзвичайних подій. Принаймні, ні міліції, ні лікарям ніхто з його учасників не скаржився. Але без нарікань не обійшлося. Про те, з яким настроєм минув цей день на пунктах тестування у Рівному, дізнавалася Світлана Сирота.

Під дверима школи о 10-ій ранку людно. Кілька десятків майбутніх вступників чекають дозволу зайти. Попри звичний для шкільного двору гамір, відчувається напруження. До тестів кожен готувався як міг, але хвилюються всі однаково.

Вчителі, які теж приїхали на пункт тестування, дають своїм учням останні настанови. Вболівати наставникам доведеться за дверима школи.

Минає три години і школа стає схожою на виборчу дільницю. Усі атрибути на місці - чиновники, міліціонери, спостерігачі, люди з паперами і навіть скриньки з печатками. Учасники тестування виходять із аудиторій трохи збентеженими. Кажуть, було нелегко.

Готові тести пакують у спеціальні конверти. Після цього їх покладуть у скриньки, опечатають і з охороною повезуть на перевірку в іншу область. Усі зітхають із полегшенням: перший млинець не став глевким.

Тести з української мови та літератури - єдиний обов"язковий екзамен. Його результати стануть відомі не раніше, ніж за місяць. Але для багатьох вступників це було останнє шкільне випробування. Життєві ще попереду.