Планують створити єдиний центр прийому викликів, спецмашини облаштують GPS-навігаторами. А ще з нового року на виклики медики виїжджатимуть вже на нових автівках марки "Пежо" та "Мерседес", таких придбали три десятки. Та чи все так добре, як здається? Самі лікарі швидкої розгублені, бо бояться скорочень. Крім того, кажуть, нових спецавтівок не вистачить, щоби замінити нинішні, які давно потребують списання.

Кондиціонер, автономний обігрівач, система подачі кисню, дефібрилятор. Це далеко не повний перелік того, чим оснащений цей реанімобіль. Таких на Рівне нщину придбали 2. Вартість одного близько дев'ятсот тисяч гривень. Тут є все для екстренної медичної допомоги навіть під час транспортування. А це "Пежо Боксер" класу "Б", також нові. оснащені потрібною апаратурою. Ціна - 450 тисяч гривень за один. Загалом, у нашу область придбали 28 автівок, приїхало поки 7. стоять усі поки в обласному центрі екстреної медичної допомоги та медицини катастроф. Останні приженуть зі столиці невдовзі.

Такі авто - "блакитна" мрія лікарів Рівне нської станції швидкої допомоги. Їхні "Соболі" та "Газелі" хоча й відповідають класу "Б", та порівнювати їх з закупленими - важко. Окрім того, 19 швидких з 25 наявних на станції, потребують списання. Їх намагаються тримати в належному стані, бо як спишуть, то їздити на виклики буде ніначому. Бідкаються, таке вже фінансування.

З нового року "швидку допомогу" реформують у всій Україні. Нові спецавтівки також частина медичної перебудови на Рівне нщині . Окрім того, з 2013-го вже не буде міської станції швидкої медичної допомоги, принаймні в такому вигляді як вона є нині. Її фінансуватимуть з обласного бюджету.

Переваг такого реформування, запевняють в профільному управлінні, чимало. Також створять єдиний Центральний пункт диспетчерської. Всі швидкі облаштують GPS-навігаторами. А ще отримали медикаментів на суму вісім мільйонів двісті тисяч гривень.

Україну "облетіла" інформація столичних ЗМІ, що поміж усього, тепер "швидкі" за екстреними викликами мають приїжджати за 10 хвилин у місті, та протягом 20 - у сільській місцевості. Рівне нські медики кажуть, нічого нового в цьому немає, норми ці діють ще з 2009-го. Поміж тим, є низка виключень, на кшталт погодних умов, тоді час доїзду збільшується. Ми вирішуємо перевірити, чи легко прибути "швидкій" до хворого у Рівному. У диспетчерську станції надходить виклик - чоловіка турбує сильний головний біль. Медики погоджуються показати, в яких умовах працюють.

За правилами рухаємося без проблискових маячків, нагадаємо, виклик не екстрений. На шляху до пацієнта затори, затори і знову затори. А час іде. І коли вже майже на місці, починаються справжнє сніжне бездоріжжя, бо дороги непрогорнуті. Загрузнули. Добрі люди знайшлися, допомогли швидку виштовхати. Нарешті маршрут Котляревського-Заньковецької подолано. Зупиняємо секундомір. 20 хвилин 42 секунди. І хоча в нормативи ми вклалися, та дістатися могли і раніше. Якби були відповідні умови, констатує водій.

Люди повинні розрізняти виклики, зауважують медики. Екстрені - коли існує пряма загроза життю. Тоді вже медики і мають доїжджати за 10 хвилин по місту. На не екстрені відводиться до години. Сподіваємося, що після реформування "швидкої", у лікарів будуть кращі умови для праці. Тим паче, в профільному управлінні обіцяють, скорочень з нового року не буде. А новопридбанні медавтівки розподілять по області. Потішать обновками, запевнили, і саму станцію швидкої меддопомоги.