Місяць часу мають землекористувачі, які обробляють понад 100 Га землі, щоб замовити обґрунтування сівозміни й уникнути штрафів. Із 1 січня тих, хто веде товарне сільськогосподарське виробництво, але не має проекту землеустрою, чекають штрафи до 8 тисяч гривень.

Штрафами із нового року лякають землекористувачів. Усі, хто використовує понад 100 Га землі під товарне сільськогосподарське виробництво, але не має проекту землеустрою, який забезпечує еколого-економічне обґрунтування сівозміни та впорядкування угідь, ризикують позбутися від 5-ти до 8-ми тисяч гривень.

Що за чим садити, яку ділянку законсервувати, а де збудувати виробничі будівлі і споруди, вираховують фахівці. Урожайність, обіцяють, при дотриманні обґрунтування, збільшиться на третину.

Він на ґрунтах знається не гірше професора. Визначити землю та що на ній краще вирощувати, може на око.

Відібрану на полі пробу, тестують у лабораторії: визначають вміст ґрунту, його кислотність...

Якби ґрунт виявився кислим, то замовнику проекту розписали би ще й план заходів із його знекислення. А ще проекти землеустрою передбачають план переходу до проектних сівозмін. Така шпаргалка землекористувачу, який обробляє 100 Га коштуватиме 11,5 тисяч гривень, проект на 10 тисяч Га обійдеться у 76 тисяч. Із першого січня штрафуватимуть не тільки тих, хто не має такого проекту, а й тих, хто купив, але не дотримується. Проте, таких небагато.

Ще через два роки, із 1 січня 2015-го проекти землеустрою вимагатимуть від кожного землекористувача, незалежно від площі ділянки. Але за умови, що призначення землі — використання для товарного сільського виробництва.