Молоді, енергійні, життєрадісні. Студенти завтра відзначають своє професійне свято. З нашими журналістами планами вже поділились, кажуть, "гулятимуть" як і належить спудеям. Адже в звичайні дні часу на це вистачає не завжди. Тим більше, що деякі поєднують навчання з роботою.

Галина Мельник - студентка четвертого курсу. Уважно слухає лекцію викладача, старанно конспектує. Дівчина майбутній менеджер. Після пар Галя з одногрупниками обговорює проблеми заселення студентів у профілакторій. За роботу в профбюро університету їй виплачують премії. А ще активістка, донині підробляла у нічному клубі барменом.

Нині у Рівному чимало студентів бажаючих підзаробити після навчання, розповідають у кадровому агенстві. До них за місяць допомоги в працевлаштуванні просять в середньому півтора десятки спудеїв. До прикладу, хлопці шукають вакансії вантажників, охоронців та барменів.

Роботодавці ж часто-густо і самі шукають студентів. Навіть без досвіду роботи. Деякі готові запропонувати спудеям заробітну плату близько в півтори тисячі гривень, запевняють в агенстві.

Однак послуги кадрових агенств не безкоштовні. Менеджер з працевлаштування розповідає, у них реєстрація коштує 40 гривень, причому це акційна ціна для студентів. Ще 150 доведеться віддати з першої заробітної плати. Безоплатно підшукують вакансії в обласному центрі зайнятості. Тільки от за допомогою туди спудеї не поспішають. Частіше просто відвідують тренінги та семінари організовані ОЦЗ.

Тим часом, Галина Мельник іще шукає можливість підзаробити. Каже, допомоги ні в кого не проситиме. Розраховує на власні сили, планує звертатися за оголошеннями в газетах та інтернеті, або розклеєними. Сподівається на успіх і гідну заробітну платню.