16 мільйонів гривень заощадили рівненським споживачам представники обласного відділення Антимонопольного комітету України. Вони виявили та припинили з півсотні порушень, в яких місцеві підприємці намагалися скористатися монопольним становищем, використати недобросовісну конкуренцію та змову.

Користуються монопольним становищем, щоб побільше заробити. Накручують ціни на тепличних овочах. У лютому із теплиці оптовикам огірки продавали і по 6, і по 8, і по 10 гривень за кілограм, виявили у місцевому відділенні Антимонопольного комітету.

До відчаю доводять селян, які здають заготівельникам молоко, каже голова відділення. У Березнівському, Костопільському й Сарненському районах у 2011-му ціна на нього то стрибала догори удвічі, то котилася до мінімуму вже наступного дня, якщо з'являвся новий заготівельник.

Конкуренція — це добре, каже. Але за умови, що ціна врегульована й стабільна, а не відрізняється у кожному селі залежно від кількості заготівельників молока. Зловживають виробники і з інформацією на своїй продукції. На ковбасі великим літерами на етикетці пишуть, що вона вершкова, а з іншої сторони дрібним шрифтом у складі зазначають, що вона із сухого знежиреного молока. Загалом за перше півріччя працівники відділення припинили півсотні порушень законодавства про захист економічної конкуренції.

У цьому півріччі фахівці антимонопольного комітету досліджуватимуть ринки будівельних матеріалів, ліків та медпрепаратів, хліба, зони митного контролю, перевірять, чи здійснюють перерахунок житлово-комунальних послуг. Мешканців Рівне нщини закликають повідомляти про порушення за телефоном гарячої лінії.