Чи доступне українцям "доступне" житло та як впроваджується в регіонах однойменна соціальна ініціатива Президента нині вивчає міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства. Сьогодні Анатолій Близнюк провів нараду у Рівному за участі місцевих забудовників і банкірів, а також чиновників Рівненської, Волинської, Хмельницької і Тернопільської облдержадміністрацій.

Майже 30 тисяч жителів Рівне нщини стоять у черзі на житло. Таке цифру оприлюднив губернатор області. Нині чиновники сподіваються, що завдяки соціальній ініціативі Президента "Доступне житло" чергу вдасться скоротити. За умовами програми, громадяни мають передплатити чверть вартості житла, на решту отримають банківську позику під 16 відсотків річних. Однак 13 відсотків компенсуватиме держава, тож кредит фактично 3-відсотковий. Нині на Рівне нщині для участі у програмі визначили 8 будинків загалом на 375 квартир та ще 17 земельних ділянок. На участь нині зголосилися майже 7 сотень жителів області.

Будівельників Рівне нщини двічі просити не треба. Споруджувати соціальне житло готові наввипередки.

Профільний міністр Анатолій Близнюк цікавиться, на які пільги соціально відповідальні будівельники чекають від держави. Ті просять звільнити від земельного податку, мовляв будинок ще треба звести і продати, а тисячі гривень за оренду ділянки крапають щомісяця. Урядовець обіцяє: нагорі питання розглянуть. І закликає долучитися до активної розмови присутніх банкірів. Втім, жоден не зголошується. Тож на запитання, чи не зупиниться виконання програми на етапі отримання кредитів рядовими громадянами із зарплатнею близько двох тисяч гривень, відповідає сам міністр.

Вартість квадратного метра "програмного" житла в обласних центрах України задекларована в межах 5 тисяч гривень. Кредит можна отримати, якщо на його щомісячне повернення вистачатиме половини офіційного доходу. Наразі із майже семи сотень жителів Рівне нщини, котрі зголосилися на участь у програмі, кредит отримав лише один.