Чи буде другий майдан? Це питання ще півроку тому викликало усмішку у тих, хто стояв у наметах у 2004-му… Всі вже давно розчарувалися… Але ось… Зачепили найболючіше. Нардепи прийняли у другому читанні «Закон про засади державної мовної політики». Українська – відтепер відходить на другий план. І не лише російська може витіснити рідну мову із діловодства та ЗМІ. На Прикарпатті, до прикладу, своє бажання зробити на регіональному рівні другою державною - гуцульський діалект - виступило 500 чоловік. Вони днями провели відповідний мітинг.

А от протести біля Українського дому захоплюють дихання. Невже це не показник поразки депутатів Верховної Ради VІ скликання. Вони ж цього не визнають. У кількості не більшій ніж сто чоловік – приймають нові закони та рішення. Так 174 мільйони державних гривень віддали Генпрокуратурі, ще мільярд виділили на встановлення відеокамер на виборчих дільницях, а ще більше наших коштів зможуть відмити бізнесмени після прийнятих змін у процедурі держзакупівель. Поки країна зайнята питанням національним, а Президент цей же скандальний закон вивчає і вирішує ветувати чи ні (зі слів Ганни Герман) – наші ж обранці тиснуть на Литвина, погрожуючи судовою тяганиною та розпихають бюджет по кишеням.

За кого ж ми голосували?!

За кілька останніх років ми вже звикли до провокацій перед виборами. Нові закони, скандали – це все набивало рейтинги окремим, найбільш хитрим політикам. Але цього разу, палку дещо перегнали. Ми і так не багаті. А без мови – нас і не буде зовсім… То ж для українців випало чергове випробування. Якщо ми не зможемо захистити рідну мову – то гріш нам ціна і не гідні ми жертв наших прадідів…

Людмила Савонькіна