Велетенські комахи, морські чудовиська та інше страхіття - колекція із моторошною назвою “Кунсткамера природи” - для рівненського біолога Ростислава Шикули - неабиякий привід пишатися. Своє дітище він збирає із п'ятирічного віку. Нині це єдина приватна колекція такого штибу в Західній Україні. І коштує вона чималих грошей. Помилуватися на екзотику можуть лише студенти університету, де викладає колекціонер. Як виняток, отримали дозвіл і наші журналісти. Оксана Конопацька не злякалася.

У приватній колекції — понад дві тисячі експонатів. Це комахи, раки, омари, лангусти, краби, скорпіони, молюски, корали. Є тут морські їжаки, зірки, голови хижих риб, вус кита, ніс риби меч. Доповнюють колекцію викопні рештки тварин і знаряддя праці первісної людини. Та найбільше Ростислав Шикула пишається зубом мамонта. Його він знайшов ще семикласником, коли рибалив на річці Горинь. А от особливе місце у колекції займає один з найбільших жуків у світі. Це тропічний жук носоріг “Геркулес”, довжина якого майже п’ятнадцять сантиметрів.

Біологію в університеті він вже викладає п’ять років. А свій музей розмістив у звичайній аудиторії. Експонати колекції — це наочний навчальний матеріал. Студенти, які вперше заходять до кабінету — такої колекції ще не бачили.

Продавати колекцію, яку оцінюють у п’ятдесят тисяч доларів, власник не планує. Так само як і робити на ній бізнес. Каже: не можна продати частину своєї душі.