Гість студії - митрополит Рівненський і Острозький Української православної церкви Київського патріархату Євсевій. Ведуча Світлана Сирота.

Ведуча (В): Лише два тижні залишається до найбільшого християнського свята – Воскресіння Христового. Які обов’язки повинен виконати кожен православний християнин, щоб із чистим серцем зустріти Пасху?
Митрополит Євсевій: 20 квітня – Вербна неділя. Тобто до Пасхи залишається тиждень. Тому всі люди ідуть в церкву до сповіді, щоб очистити свою душу та причаститись. Готуватись до Воскресіння Христового треба передусім духовно. Але, звісно, кожна людина має ще й інші, домашні клопоти.

Ведуча: Якщо людина не постила увесь цей час – не мала змоги, або терпіння чи просто не вважала за потрібне, але напередодні Воскресіння хоче виправитися – чи можливо це?
Митрополит Євсевій: Треба зрозуміти що таке піст. Це є обмеження у вживанні скоромних продуктів. Але це не головне. Послаблення посту допускається для хворих, немічних людей. Найважливіше - постити як тілесно, так і духовно. Хай постять наші ноги – може вони ходили не там, де треба, хай постять наші очі – може, дивилися не туди, куди треба, хай постить наш язик – може він когось образив.

Ведуча: В які дні і в який час можна прийти на сповідь? Яких правил потрібно обов’язково дотримуватися перед цим і після? З якого віку можна приводити на сповідь дітей?
Митрополит Євсевій: Протягом року людина може сповідатись у будь-якому місті та в будь-який час, однак перед Воскресінням Христовим вона обов’язково повинна сповідатись лише в тому храмі, який постійно відвідує. Діти сповідаються із семирічного віку.

Ведуча: Що можна або й потрібно нести в Пасхальну ніч до церкви на освячення?
Митрополит Євсевій: Все, що родина зазвичай вживає, можна приносити на освячення. Але обов’язково має бути паска – печений хліб і крашанки. І не забудьте взяти на освячення трохи більше, щоб поділитися із сиротами та військовослужбовцями, для яких збиратимуть свячене.

Ведуча: В якій годині цьогоріч освячуватимуть паску?
Митрополит Євсевій: Всенощна служба розпочнеться так, щоб рівно о 12-ій годині ночі проспівали „Христос воскрес із мертвих!”. Потім ще деякий час триватиме служба і після цього почнеться освячення. Крім того, освятити паску можна ще в суботу по обіді. Але їсти освячене треба тільки у день Воскресіння, тобто, в неділю.