Куди витрачають гроші об'єднання співвласників багатоквартирних будинків Рівного? За чотири роки за програмою ООН профінансували десять проектів. Що вдалося змінити у житловому фонді за цей час — з міськими чиновниками перевіряв Олексій Кривошеєв.

Двері на кодовому замку, домофон, теплі та чисті під’їзди. Це — Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, простіше ОСББ "Шухевича 2", створене тут чотили роки тому. Тепер мешканці самі вирішують, куди витрачати гроші.

Однак цих коштів мало, тому співпрацюють з міською владою та міжнародними фондами. Минулоріч за кошти фонду програми розвитку ООН відремонтували дах будинку.

Тріщини на будинку, непрацюючий ліфт, сміття та справжній снігопад крізь вибиті вікна. Це теж Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку, тільки вже на вулиці Олеко Дундича. Колишній відомчий будинок став ОСББ не за власним бажанням, а тому що так вийшло. Вирішити проблеми самотужки мешканці навряд чи зможуть, потрібні значні кошти.

Влада готова прийти на допомогу: залучити кошти міжнародних фондів та долучитись бюджетними грішми. Минулого року вже було реалізовано кілька подібних проектів. При цьому шанс отримати допомогу мають не лише житлові будинки, а й освітні заклади. Так спільним коштом міської влади та ПРООН встановили металопластикові вікна в економіко-правовому ліцеї.

Цьогоріч на подібні проекти у міському бюджеті заклали 800 тисяч гривень. Сподіваються й на кошти міжнародних фондів. Однак влада переконана: результату можна досягти лише тоді, коли мешканці самі готові докласти до цього зусиль.