В урочищі Гурби знову було велелюдно напередодні. В середу туди з'їхалися міські освітяни разом із учнями рівненських шкіл, котрі найактивніше цікавляться історією, працюють над краєзнавчими роботами. Для школярів влаштували на Гурбах виїзний урок в надії, що враженнями від екскурсії вони поділяться зі своїми однолітками. А вражень таки було вдосталь, і не тільки в учнів, а й в директорів шкіл та чиновників.

У місцині, де 1944-го відбувся один з найбільших боїв між військами НКВС та УПА, рівненських школярів знайомлять зі минувшиною. Після молитви у Свято-Воскресенському чоловічому монастирі на Повстанських могилах, історик розповідає і про самі могили, і про бойові дії, які тому передували. Намісник монастиря, ієромонах Нифонт зізнається, школярі - на Гурбах - тепер нечасті гості.

Не бояться розповідати дітям рівненські педагоги. Вони й самі знайомляться із новими обставинами так званого "гурбенського котла". А побут повстанців вражає навіть заступницю міського голови Рівного Галину Кульчинську.

Директор шостої рівненської школи пригадує, у 80-их чоловік показував їй криївки у лісах Демидівщини. Про далекі події тоді мало говорили, але зараз вона знайомить з історією повстанського краю своїх учнів та власних дітей.

Відновити інтерес до історії УПА, принаймні у рівненських школярів, обіцяє очільник міста.

З доброї волі школярі декламували на місці Гурбинського бою поезію Олега Ольжича. Ще раз переконуючи, що "держава не твориться в будучині, держава будується нині".