Першу ляльку-мотанку люди зробили близько п'яти тисячі років тому. Але виготовляти ці обереги у Рівному навчають і нині. Майстрині стверджують - це не лише приємне дозвілля, а й хороший спосіб укріпити зв'язки між поколіннями.

Із матеріалу - лише натуральна тканина і нитки. Жодних голок та й ножиці використовуються тільки в крайньому разі, - дає перші настанови майстриня Лариса Кітова. Каже, лялька це не іграшка, а суцільний символізм. Адже дійшла до нас із сивої давнини.

Видів мотанок - безліч. Бо виготовлялися вони на всі випадки життя. Є ляльки-трав'янички, є і зерновушки. На майстер-класі умілиця пропонує зробити ляльку-бажаницю, бо з приходом весни люди зазвичай прагнуть змін. І здавна вірилося, що саме ця лялька сприяє здійсненню планів на весь рік. Виготовляють її за сталими правилами.

На майстер-клас завітали навіть чоловіки. Свою ляльку пан Сергій планує подарувати дружині. Мотати, зізнається, нелегко.

Змайструвати ляльку-мотанку вирішила і відома у Рівному художниця-керамістка Анна Крилошанська. Хвилювання не приховує.

Крок за кроком учасники майстер-класу із виготовленням мотанки впоралися. І хоча матеріал усі використовували однаковий, але ляльки у кожного виглядали по-різному.