Сьогодні, 27 лютого, у православних та греко-католиків розпочався Великий піст. Він триватиме сім тижнів до Великодня, який цього року святкуватимемо 15 квітня.

У перші два дні посту і в Страсну П'ятницю рекомендується утриматися від їжі, а решту часу дотримуватися помірності в їжі – обходитися без м'яса, яєць і молочних продуктів.

Для людей похилого віку, хворих, маленьких дітей, вагітних і жінок, що годують немовлят, а також мандрівників, військових і ув'язнених піст може бути не таким суворим. Дітям, зазвичай, рекомендують утриматися від солодощів.

Як правило, обмеження залежать від способу життя, роботи, стану здоров'я. Благословення на особливості вживання їжі в піст християни беруть у священика.

Богослови підкреслюють, що у Великий піст не стільки потрібно обмежувати себе в їжі, скільки перебувати у духовному зосередженні. У цей період віруючі присвячують вільний час пізнанню Творця, розмірковуванням про сенс життя, про душу, про добро і зло. Церква закликає зосередитися на своєму внутрішньому стані, боротися з проявами гніву, образи, засудження.

Та все ж, вирішили постити, не забудьте про власне здоров’я. Багато вчених і медиків неодноразово доводили той факт, що піст здатний зціляти не тільки душу, але й тіло. Адже як ми харчуємося взимку? Переважно це макарони, картопля, різні м'ясні вироби, в основному жирна і важка їжа. В результаті за сезон людина інколи набирає близько 10% зайвої ваги і одержує низку хвороб через надмірну вагу і неправильне харчування.

Великий піст, який припадає на весну, тобто на березень і квітень, дуже грамотно готує організм до зміни пір року, очищує його від шлаків, готує до літа, щоб ми могли активно запасатися вітамінами. Піст дає нам можливість харчуватися їжею рослинною, яка багата клітковиною і пектинами, сприяє зв'язуванню і виведенню шкідливих речовин, що накопичилися в організмі.

На думку багатьох медиків, дотримання посту більш фізіологічне, аніж голодування або роздільне харчування. При розумному дотриманні приписів лікаря піст може бути корисний для сердечників, діабетиків. Проте потрібно пам'ятати, що пісний раціон повинен, перш за все, забезпечувати надходження в організм такої кількості білка, який не буде створювати проблеми для здоров'я. Тому в піст рекомендується їсти боби, крупи, хліб грубого помолу. Під час посту також потрібно вживати олію (до 3-4 столових ложок), горіхи. Солодке замінюють медом, цукатами, фруктами.

В той же час лікарі зауважують - деяким людям суворий піст категорично протипоказаний. До цієї категорії належать люди, що страждають на анемію, або люди, які недавно перенесли операцію, в тому числі на шлунково-кишковому тракті, що страждають гострими інфекційними захворюваннями. Діабетикам навіть корисно постувати, але все-таки під контролем лікаря.