Немає, такого свята в Україні, яке проходило б так бурхливо і весело, як Масляна! Адже потім довгих сім тижнів не можна буде веселитися, танцювати та сміятися, очищаючись від гріхів мирських. Народ і донині вірить, якщо добре не відвести душу в цей період, потім цілий рік доведеться жити в нещасті, по-справжньому сьорбнути горя. Масляна цьогоріч триватиме до 26 лютого.

За народними уявленнями, господині повинні зустрітися в четвер і добре випити й погуляти. Вважається, що від цього худоба буде здоровішою.

З численних правил і рекомендацій, яких слід дотримуватися під час цього свята, можна назвати основні:

По-перше, на масляницю вже не можна їсти м'ясну їжу. М’ясоїд (період, що відокремлює зимовий, Різдвяний піст від весняного, Великого) добігає кінця, та неділя напередодні масляниці виявляється останнім днем, коли дозволяється їсти м'ясо. Ось чому цей день отримав у народі назву "М'ясної заговини". На масляницю можна їсти молочні продукти і рибу. Проте основною стравою на масляницю є, як відомо, млинці, які печуть щодня з понеділка, але особливо багато - з четверга по неділю. Цей час називається широкою масляницею.

Друге правило, про яке не варто забувати, полягає в тому, що їжа на масляницю стає найважливішою формою життя. Ось чому в народі говорили, що в цей час треба їсти стільки разів, скільки собака махне хвостом або скільки разів прокаркала ворона. На відміну від багатьох інших свят на масляницю не тільки їдять вдома, в сім'ї, а й часто ходять в гості та запрошують гостей до себе. "Гостювання" набуває самоцільний характер.

Багато веселих потішних жартів, примовок, пісень, прислів'їв та приказок пов'язано з цими днями: "Без млинця не масляниця", "На горах покататися, в млинцях повалятися", "Не життя, а масляниця", "Хоч з себе все закласти, а масляницю проводити", "Не все коту масляниця, а буде і Великий Піст.