"Їх там триста, як скло, товариства лягло". Дев'яносто один рік тому на залізничній станції поблизу станції Крути в нерівному бою з чотиритисячною більшовицькою армією Муравйова полягло 300 українських студентів та гімназистів. Вони захищали підступи до Києва. Пам'ять юних героїв Крут у Рівному вшанували їхні ровесники, які зібрались у краєзнавчому музеї. Молодіжні громадські організації долучились власною акцією. Втім, десятиліття замовчування цієї сторінки української історії далися взнаки. Рівняни мало знають про те, хто і за що загинув під Крутами, як виявила Анна Яцук.

У 1918 році біля станції Крути пройшли бої більшовицької Росії проти військ УНР. Участь у них брали 115 студентів - гімназистів, які майже всі загинули. Вшанувати їх пам'ять зібралися сьогодні рівненські школярі в обласному краєзнавчому музеї. Історики вкотре розповіли школярам правду про ті страшні події, адже тривалий час ця сторінка української історії старанно приховувалась.

Молодіжні громадські організації міста до акції вшанування загиблим долучились також. Цілу добу 29 січня вони голодують. Цим хочуть показати людям, що їм небайдужа історія. А кошти, які планували витратити сьогодні на харчування - віддадуть на благодійність.

Окрім громадських організацій до голодування могли долучитися всі бажаючі. Одними з них стали учасниці конкурсу краси "Королева РДГУ 2009". Дівчата вже другий день нічого не їдять і навіть не п'ють води.