Закінчився опалювальний сезон і з 1 травня по 30 вересня в Україні будуть розраховані субсидії на неопалювальний період.

Житлові субсидії на неопалювальний сезон з травня будуть перепризначені для переважної більшості одержувачів, які отримували житлову субсидію в опалювальному періоді, автоматично, на підставі наявної у Пенсійному фонді України інформації, за умови, що не змінилися дані про їхній майновий стан чи склад родини. Якщо ж такі зміни відбулися, одержувачі субсидії повинні надавати про них інформацію до органу Фонду протягом 30 днів.

Житлові субсидії на наступний період буде призначено на підставі отриманої шляхом обміну інформації від організацій-надавачів послуг, зокрема, про забезпеченість громадян житлово-комунальними послугами за встановленими цінами, тарифами й розміром внесків/платежів на управління багатоквартирним будинком та комунальні послуги.

Проте є певна категорія людей, яка має обов’язково звернутися за субсидією на неопалювальний період.

Кому потрібно подати заяву та декларацію?

На наступний строк житлова субсидія призначається за особистим зверненням, якщо:

  • у складі домогосподарства є внутрішньо переміщені особи;
  • члени домогосподарства орендують житлові приміщення для проживання та сплачують житлово-комунальні послуги;
  • кількість фактично проживаючих зареєстрованих осіб у домогосподарстві менша ніж кількість зареєстрованих;

Виключно на підставі звернення громадянина надається на неопалювальний сезон також житлова субсидія, якщо в опалювальний сезон розмір плати за житлово-комунальні послуги, внеску/платежу на оплату витрат на управління багатоквартирним будинком у межах соціальної норми житла та соціальних нормативів житлово-комунального обслуговування не перевищував обсягу обов’язкового відсотка платежу. Тобто субсидію було призначено 0,00 грн. Якщо зазначені домогосподарства претендують на призначення житлової субсидії на неопалювальний сезон (з 1 травня по 30 вересня), — представники такого домогосподарства мають у зручний для себе спосіб подати нові заяву та декларацію.

У разі подання заяви протягом двох місяців з початку неопалювального сезону житлова субсидія призначається з початку такого сезону, але не раніше дня виникнення права на її отримання. Тобто документи для призначення житлової субсидії на неопалювальний період можна подати протягом травня – червня.

Як враховуються доходи?

Якщо житлова субсидія призначається з початку неопалювального сезону, для розрахунку житлової субсидії враховується середньомісячний сукупний дохід за III і IV квартали попереднього календарного року. При цьому пенсійна виплата враховується в розмірі нарахованої пенсії за березень поточного року.

Куди та як подати документи?

Для Вас продовжують працювати пункти Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради з прийому документів для призначення житлових субсидій.

Прийом громадян проводиться незалежно від адреси реєстрації. За адресою: м. Рівне, 16 Липня 49/51 створені зручні робочі місця для якісного прийому громадян та перевірки прийнятих справ, які підключено до програмного комплексу «Соціальна громада».

Для можливості якісного обслуговування більшої кількості громадян в приміщенні ЦНАПу обладнане віддалене робоче місце для прийому громадян щодо питань призначення житлових субсидій; прийом проводиться працівниками Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради за адресою: м-н Просвіти, 2, на віддаленому робочому місці № 20 згідно графіка в робочі дні, у вівторок – до 19 години. Зменшення часу, який заявник витрачає для отримання адміністративних послуг та покращення якості їх надання – головний пріоритет взаємодії Центру надання адміністративних послуг у місті Рівному та Департаменту соціальної політики Рівненської міської ради.

Для зручності мешканців Рівненської міської територіальної громади, які проживають в смт. Квасилів, прийом документів та надання консультацій проводиться за місцем їх реєстрації (смт. Квасилів, вул. Б. Хмельницького, 2). Прийом проводиться щоденно в робочі дні.

Для мешканців мікрорайону «Ювілейний» необхідну допомогу з питань житлових субсидій можна отримати безпосередньо за місцем проживання. Віддалений прийом спеціалістами відділу з прийому житлових субсидій здійснюється в приміщенні КНП «Центр первинної медико-санітарної допомоги «Ювілейний» РМР» (колишня поліклініка № 3, вул. Кулика і Гудачека, 3). Прийом громадян на даний час проводиться щосереди, в разі збільшення кількості звернень щоденний прийом в робочі дні буде відновлено.

Поштою документи потрібно надсилати на адресу органів Пенсійного фонду України в Рівненській області.

Консультації щодо прийому документів та порядку призначення житлових субсидій Ви можете отримати за телефонами: 0970037507; 0680422201. Також для Вас працює телефон гарячої лінії Департаменту соціальної політики 0671100523.

У разі отримання уповноваженим органом інформації про наявність простроченої понад три місяці (на дату надання такої інформації) заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг, витрат на управління багатоквартирним будинком, строк позовної давності якої не минув і загальна сума якої перевищує 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян на день звернення за призначенням житлової субсидії (680 грн), право на субсидію такі домогосподарства втрачають. Житлова субсидія може бути призначена за умови документального підтвердження сплати заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, або оскарження заборгованості в судовому порядку (ухвали про відкриття провадження у справі).

Ураховуючи зазначене, з метою подальшого користування житловою субсидією звертаємося з проханням вчасно сплачувати за житлово-комунальні послуги.

Департамент соціальної політики Рівненської міської ради