18 квітня в Україні відзначають День пам’яток історії та культури. Також сьогодні Міжнародний день розповсюдження інформації про аутизм серед дорослих, День власників домашніх тварин, День заснування Товариства Червоного Хреста в Україні, Всесвітній день радіоаматора, Міжнародний день жонглерів, Міжнародний день пам'яток та історичних місць, День газетного оглядача та Міжнародний день піци. За церковним календарем 18 квітня — день пам'яті преподобного Іоана, учня Декаполіта.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

18 квітня за новим стилем (1 травня за старим) - день пам'яті преподобного Іоанна Солунського і святителя Косми, єпископа Халкідонського.

Преподобний Іоан, учень преподобного Григорія Декаполіта, був видатною постаттю в історії християнства. Він народився наприкінці VIII століття. У юнацькому віці він став учнем преподобного Григорія Декаполіта і прийняв від нього чернечий постриг у Солунському монастирі.

Під керівництвом досвідченого вчителя преподобний Іоан досяг високої духовної досконалості. Коли імператор Лев Вірменин відновив гоніння на православних християн за шанування святих ікон, преподобний Григорій Декаполіт разом з преподобним Іоаном вирушив до Константинополя, щоб захистити свої переконання.

Протягом декількох років, незважаючи на гоніння, вони безбоязно захищали православ’я, проповідуючи шанування святих ікон. Після смерті преподобного Григорія, незабаром відійшов до Господа і його вірний учень Іоан. Преподобний Йосиф Піснописець переніс мощі святих Григорія та Іоанна до церкви в ім’я святителя Миколи Чудотворця, яка стала місцем паломництва.

ІМЕНИНИ: ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА

День ангела 18 квітня 2024 року за новим календарем у власників таких імен: Антон, Василь, Віктор, Юхим, Іван, Кузьма, Тамара, Фелікс, Ян.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ Й ТРАДИЦІЇ

  • Дощить — буде великий урожай.
  • Крізь хмари світить сонце — погода скоро покращиться.
  • Почути спів зозулі — до теплого літа.Якщо пройшов дощ, то буде гарний урожай жита цього року.
  • Із берези витікає багато соку - до дощового літа.
  • Якщо птахи в'ють гнізда в сонячному місці, то літо буде прохолодним.
  • Веселка 18 квітня віщує дощовий залишок квітня.

ЩО НЕ МОЖНА РОБИТИ 18 КВІТНЯ

  • Не варто цього дня багато спати - можна проспати своє щастя.
  • Жінкам забороняється стригти волосся і робити зачіски.
  • Не варто сваритися, підвищувати голос, сперечатися з рідними і згадувати старі образи, інакше стосунки серйозно зіпсуються.
  • Важка фізична робота під забороною сьогодні. Якщо не послухатися, то можливі проблеми зі спиною.