Перевиховання твором. Прочитати повість "Кайдашева сім?я" суд змусив жителя Рівненщини, який вчинив крадіжку. Брат з сестрою сперечались через батьківське майно, не могли його поділити. Родинні розбірки дійшли до суду. Замість в'язниці, Феміда змусила чоловіка прочитати твір "Кайдашева сім'я". Чому суддя прийняв таке рішення і як на нього відреагував обвинувачений, розповість Анна Яцук.

Ось будинок, де колись проживала багатодітна родина. Батьки з трьома синами та донькою.

Після смерті батьків, між рідним братом та сестрою почались непорозуміння. Жінка успадкувала будинок. А брат почав навідуватись аби забрати приладдя, пояснював, воно належить йому. Власниця помешкання написала заяву у поліцію.

Справа була передана до суду. Чоловіка визнали винним у крадіжці. Втім суддя звільнив його від реального покарання, призначив умовний термін в один рік, а також змусив прочитати твір Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Щоб перевиховати читанням.

У селі, де сталась подія є бібліотека. Повість "Кайдашева сім'я" має попит. Нині в наявності жодного примірника.

Бібліотекарка Галина теж полюбляє повість Івана Нечуя-Левицького. Неодноразово її читала. Через трагікомічні ситуації у родині Кайдашів, демонструється егоїзм та невміння користуватись спадком. Бібліотекарка пригадує найцікавіші моменти.

У селі знають про незвичний вирок суду для свого колишнього односельця. Подарувати йому книгу "Кайдашева сім'я" не можуть, адже чоловік давно проживає на Дубенщині. Рідна сестра в обласному центрі. Коментувати ситуацію на камеру відмовилась. Телефоном пояснила, вироком суду задоволена.

Рідні брат з сестрою не спілкуються. Обвинувачений вважає, що його висміяли. Щобільше, каже твір читати не буде.

Читати повість "Кайдашева сім'я" суддя все ж радить обвинуваченому. Бо по закінченню іспитового строку, Феміда його проекзаменує. Незнання твору загрожує 5 роками в'язниці.

До слова, це не перший вирок в Україні, яким обвинувачених зобов’язують читати книжки. Чоловіка, який закликав до захоплення влади в Україні, суд міста Черкаси як покарання зобов'язав прочитати 6 книг. А в Одесі суд змусив прихильника «русского міра» читати книгу «Історія України-Русі» Грушевського.

Читайте також: Викликає поліцію вдруге: на Дубенщині чоловік знову повідомив про наркотичні речовини у себе вдома