Епілепсія – це хвороба, згадки про яку сягають 4 тисячоліття до нашої ери. І з того часу вона оповита різними страхами та міфами. 26 березня, у День поширення інформації про епілепсію, розповідаємо про причини, симптоми та першу допомогу при цій хворобі.

Що таке епілепсія?
Епілепсія – це порушення активності мозку, при якому у групі клітин мозку можуть виникати надмірні електричні розряди та провокувати напади в людини. Епілепсію можуть викликати черепно-мозкова травма, інсульт, пухлина мозку, інфекційні захворювання центральної нервової системи, генетичні розлади, неврологічні захворювання. Часто причина епілепсії невідома.

Як проявляється епілепсія?
Найчастіше напад проявляється у короткочасному посмикуванні м’язів обличчя, рук чи ніг, людина може раптово впасти, втратити свідомості, тремтіти й здригатись.
Зазвичай напад триває не більше кількох хвилин і може супроводжуватись мимовільним сечовипусканням.

Як допомогти людині під час епілептичного нападу?

  • обережно опустіть людину на підлогу
  • під голову покладіть щось м’яке, наприклад одяг
  • за можливості обережно поверніть людину на бік, так їй буде легше дихати
  • зніміть з людини окуляри, якщо вони є
  • не стримуйте рухи людини, щоб випадково не травмувати її
  • не кладіть до рота людини будь-які предмети
  • зафіксуйте час початку нападу
  • залишайтесь з людиною доки, не припиниться напад та не відновиться свідомість

Викликайте швидку, якщо людина травмувалася під час нападу, напад триває понад 5 хв, чи невдовзі після першого виникає ще один.

Що робити, якщо у вас стався напад епілепсії?
Якщо у вас відбувся такий напад, обов'язково звертайтесь до свого сімейного лікаря, який за потреби направить вас до невролога або психіатра, щоб пройти обстеження та встановити діагноз.

Діагностика та лікування епілепсії є безоплатними. Препарати для терапії можна отримати безплатно або з частковою оплатою за програмою «Доступні ліки» за рецептом від невролога, психіатра або сімейного лікаря

Пам’ятайте! Один напад ще не означає епілепсію, оскільки кожна десята людина у всьому світі має один напад впродовж життя.

За матеріалами Міністерства охорони здоров'я України