Використання нетрадиційних та відновлюваних джерел енергії на сьогодні є одним із найбільш перспективних шляхів вирішення проблеми енергозбереження. На Рівненщині це робиться за допомогою так званої "енергетичної верби".

В Україні за останні кілька років суттєво збільшилось споживання енергоресурсів, при цьому власний видобуток зменшився. Рівне нщина не виняток. Тому в нашій області на початку року і був розроблений проект "Створення біоенергетичного парку енергетичної верби".

Незважаючи на те, що проекту лише рік вже є певні досягнення. Так місяць тому у Рівному по вулиці Курчатова, була відкрита ТЕС, яка працює на щепі, відходах від переробки енергетичної верби. Хоча, кажуть експерти, не обходиться і без проблем — процес садіння верби на Рівне нщині відбувається в ручну, тоді як в країнах ЄС де також садять альтернативне паливо все вже давно автоматизовано.

Енергетична верба - вид палива для пелетних котлів. Її вже вирощують у Львівській, Івано-Франківській та Рівне нській областях. Так у селі Шубків Рівне нського району на чотирьох гектарах землі цьогоріч висадили один мільйон двісті тисяч саджанців.

Проект "Створення біоенергетичного парку енергетичної верби" фінансується програмою малих грантів екологічного фонду розвитку ООН в Україні.