У лютому на Рівненщині зареєстрований перший у 2024 році випадок підшкірного дирофіляріозу у людини. Про це інформують у Рівненському обласному центрі контролю та профілактики хвороб.

Мешканка Дубенського району у жовтні минулого року помітила у себе на обличчі зліва ущільнення та набряк м’яких тканин. Через 4 місяці жінка змушена була звернутись за медичною допомогою, адже такі прояви виникли знову й доповнились сильним головним болем та утрудненим носовим диханням.

Після обстеження та оперативного втручання медики видалили у жінки три фрагменти одного гельмінта, ідентифікованого як самичка нематоди Dirofilaria repens, сумарною довжиною орієнтовно 10 см, результати лабораторних досліджень підтверджені в ДУ «Центр громадського здоров`я МОЗ України». Наразі пацієнтка почуває себе задовільно, в осередку захворювання проведене комплексне епідеміологічне та епізоотологічне обстеження, - йдеться у повідомленні.

З 2005 року, часу першої реєстрації підшкірного дирофіляріозу в нашій області, це 49 випадок цього захворювання серед людей на Рівненщині.

Основним профілактичним заходом підшкірного дирофіляріозу є своєчасна дегельмінтизація собак та котів — основних джерел даної інвазії, яка не лише сповільнить зростаючу епізоотію серед тварин, а й захистить від цієї хвороби наших домашніх улюбленців. Обов’язковою умовою є захист від нападу кровосисних комах, адже основними переносниками підшкірного дирофіляріозу є кровосисні комарі всіх видів, а також кліщі, ґедзі, мошки.

Для недопущення проникнення кровосисних членистоногих до своїх домівок варто потурбуватись про антимоскітні сітки та фумігатори, а при перебуванні на природі слід захистити себе за допомогою репелентів.

Читайте також: Намагався дати хабар: житель Вараша хотів відкупитися від відповідальності