Нестача медиків. На Рівненщині дефіцит сімейних лікарів і вузьких спеціалістів. У медзакладах області відкрито понад 200 вакансій. Кличуть до себе фахівців й з інших регіонів, а у громадах пропонують гідні умови праці та житло для лікарів. Чому виникла нестача кадрів і як меддопомогу отримують люди у селах, де немає лікаря, розповість Анна Яцук.

Валентина живе у селі Привільне на Дубенщині. Прийшла у місцеву амбулаторію, бо погано себе почуває.

Неля Середа - медична сестра. Працює в амбулаторії вже 35 років. Знає, хто чим хворіє у селі. Постійно на зв'язку, лікує 24\7.

Надаю першу невідкладну допомогу. Якщо треба людину госпіталізувати, теж ці питання вирішую. Це вночі. А вдень своїм транспортом людей госпіталізовуємо, - розповідає Неля Середа, медична сестра.

Жінка опанувала водіння скутером. Їздить двоколісним на виклики по селі. Поспішає, бо її чекають пенсіонери, які не можуть самотужки прийти в амбулаторію.

В амбулаторії у селі Привільне вже три роки немає сімейного лікаря. Люди заключають декларації з медиками у місті Дубно. Селяни кажуть, відсутність лікаря в амбулаторії - велика проблема.

Без лікаря складно з направленням, треба зв'язуватись. Люди не завжди його номер знають. Інколи не відповідає, бо зайнятий на виклику, - каже Неля Середа.

Бажано, щоб був лікар. От треба мені зробити кардіограму, її тут зроблять. Її читати треба, а може тільки сімейний лікар, - ділиться місцева жителька Валентина. 

Дана амбулаторія обслуговує близько двох тисяч людей. Тут надають першу невідкладну допомогу. Є обладнання для забору аналізів. Єдине - немає лікаря. Попередня медикиня кілька років тому звільнилась.

Лікар закінчила інтернатуру, сюди була направлена на роботу. Пропрацювала певний період і через сімейні обставини - звільнилась. Це не пов'язано з умовами. Є автомобіль, забезпечення. Багато обладнання, але вже 3 роки не має лікаря. Працює три мед персонала і водій, - каже Валерій Слива, директор Дубенського центру ПМСД Привільненської СГ.

Така проблема не лише на Дубенщині. Загалом в області дефіцит сімейних лікарів і вузьких спеціалістів.

 Це терапевти, педіатри - це первинна ланка. Хірурги, травматологи, анестезіологи, кардіологи та інші галузі. Як вся держава, так і охорона здоров'я зараз у важкому стані. Спершу ковід, тепер війна - плинність кадрів збільшується, - каже Олег Вівсянник, директор департаменту цивільного захисту та охорони здоров'я Рівненської ОВА

У медзакладах Рівненської області відкрито понад 200 вакансій. Кличуть до себе фахівців й з інших регіонів.

Даємо заявки з інших вузів та областей. З усієї України та закордону запрошуємо до нас фахівців, які можуть надавати допомогу, - каже Олег Вівсянник.

У Привільному теж чекають лікаря у місцеву амбулаторію. Пропонують гідні умови праці та житло.

Запрошують у село і лікарів-переселенців. До слова, з початку війни у медзаклади Рівненщини працевлаштувались 172 особи ВПО. Більша частина з них продовжують працювати в лікарнях області.