У Рівному деякі ВПО більше не будуть отримувати виплати. Кабінет міністрів ухвалив постанову, за якою з 1 березня грошову допомогу надаватимуть лише певним категоріям внутрішньо переміщених осіб. В уряді це пояснили необхідністю оптимізувати бюджетні витрати та стимулювати людей шукати роботу. Хто має право і далі отримувати виплати, дізнавався Ілля Томашевський.

Ігор Герасименко переселенець з Маріуполя. Майже два роки проживає із дружиною у Рівному. Щомісячно отримували по 2 тисячі гривень виплат від держави, що дозволяло закрити хоча б мінімальні потреби.

Та з першого березня в Україні частині переселенців скасували виплати. Відповідну постанову ухвали кабмін наприкінці січня цього року.

Тому з 1 березня уряд аналізуватиме матеріальну спроможність ВПО: і не кожної окремої людини, а родини в цілому.

В Рівному перебуває близько 18 тисяч переселенців. З них виплати отримували орієнтовно 8 тисяч. Внутрішньо переміщені особи кажуть, що виплати від держави допомагали їм хоча б орендувати житло.

Крім того, Ігор звертає увагу на проблему з індексацією.

Обмежили і тривалість виплат: на 6 місяців, з можливістю ще один раз продовжити на такий самий термін. Розмір переселенських залишається без змін: по 3 тисячі гривень для дітей та людей з інвалідністю і по 2 тисячі – всім іншим.

Автоматично допомогу продовжать для найбільш вразливих категорій, які не мають можливості працювати. Іншим категоріям внутрішніх переселенців доведеться подавати нову заяву на виплату допомоги.

Заяву про призначення виплат необхідно подати до ЦНАПу або в управління соцзахисту.

Читайте також: На Рівненщині за кошти Євросоюзу відбудували ліцей, пошкоджений росіянами