Операція на серці у 89 років. У Рівному вперше провели унікальне медичне втручання. Київські фахівці приїхали до центральної міської лікарні, аби провести процедуру TAVI. Тобто замінили артеріальний клапан. Пацієнтка 89-річна мешканка з Клеваня. Більше про унікальну операцію - далі.

Зінаїді Федорчук 89. Три місяці тому у жінки почалися проблеми із серцем, що вплинули на проблеми зі здоров'ям, а особливо пам'ять.

У перший етап лікуванні Зінаїді Федорчук імплантували кардіостимулятор, що убезпечило жінку від втрати свідомості.

Донька Зінаїди підтримує матір. Вдячна, що лікарі у Клевані, Рівному та Києві оперативно встановили діагноз та допомогли у лікуванні.

А от для проведення другого етапу лікування серця 89-річній Зінаїді, вперше на Рівненщині зробили унікальну операцію - транскатетерну заміну артеріального клапана. Взялися за цю справу київські фахівці Центру кардіології та кардіохірургії.

Гліб Ємець додає, що ця процедура є революцією у світі для людей поважного віку.

Сама операція тривала близько години, її підготовка близько двох годин. Усього в процесі було залучено 12 людей.

Однією із причин можливості проведення цієї унікальної операції - є фінансування держави. Адже вартість клапана орієнтовно 10 тисяч євро. Тому кожне успішне втручання - це сигнал для привернення уваги та збільшення фінансування на подібні операції.

Читайте також: Рівненські медики отримали транспортний інкубатор з апаратом ШВЛ