Фото ілюстративне
14 лютого - День святого Валентина, або День всіх закоханих. Також у цей день у світі відзначають Міжнародний день дарування книг, Європейський день допомоги хворим на епілепсію. В Україні сьогодні - День військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту Збройних сил України. За церковним календарем 14 лютого 2024 року - день пам’яті святого Кирила.

ЯКЕ СЬОГОДНІ СВЯТО

14 лютого 2024 року за новим стилем церква вшановує пам'ять рівноапостольного Кирила, який разом з братом Мефодієм переклав Євангеліє старослов'янською мовою.

Брати народилися в Македонії в місті Солуні. Кирило отримав хорошу освіту і вже в 14-річному віці виховувався разом з сином імператора.

Потім хлопець отримав сан пресвітера. Повернувшись до Константинополя, Кирило спершу працював бібліотекарем в соборній церкві та викладачем філософії. Святий успішно вів дебати з єретиками, магометанами та іконоборцями. Проте він завжди прагнув самотності, тому вирішив на деякий час віддалитися на горі Олімп, де вже жив його старший брат Мефодій. Однак самотність не тривала довго.

857 року братів відправив імператор Михайло в місіонерську подорож, аби проповідувати Слово Боже у хозар. Дорогою зупинилися брати в Херсоні. Вони знайшли там мощі святого Климента, який був папою Римським.

862 року брати Кирило та Мефодій на прохання князя Ростислава відправилися до Моравії, щоб там проповідувати Євангелія на слов'янській мові. Вони склали слов'янську азбуку та переклали святі книги слов'янською мовою.

Яке сьогодні свято в Україні і світі

Щороку 14 лютого святкують V-Day - день руху за пропаганду припинення насильства по відношенню до жінок і дівчаток, розпочате Ів Енслер, День військ радіаційного, хімічного і біологічного захисту Збройних сил України, День донора, День колеса огляду, Міжнародний день дарування книг, Міжнародний день поінформованості про пороки серця, Національний день обізнаності про небезпеку крадіжок домашніх тварин в США та Національних день шоколаду з кремовою начинкою в США.

14 лютого в Україні і світі святкують День святого Валентина або День закоханих. Дуже ніжне, романтичне і тепле свято, яке щорічно святкують посеред зими. День святого Валентина має давню історію і бере свій початок від язичницького свята Луперкалії. За часів Давнього Риму це свято означало вшанування бога Фавна, який опікувався пасовищами і лісами. Фавна також називали Луперком (від латинського "lupus" — "вовк"). Середину лютого римляни вважали періодом очищення. Вони обов'язково прибирали в оселях і посипали підлогу пшеницею. Свято було також вшануванням родючості. В тій часи люди, які не мали дітей, вважалися проклятими. Тому на час Луперкалії чоловіки і жінки створювали пари для дітонародження. З приходом християн свято з еротичним змістом замінили на вшанування пам'яті святого Валентина, який, за переказами таємно від імператора вінчав закохані пари, за що його схопили і вбили.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 14 ЛЮТОГО

Іменини 14 лютого відзначають власники таких імен: Кирило, Георгій, Костянтин, Михайло.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ 14 ЛЮТОГО

  •  Синички весь день щебечуть - до поліпшення погоди.
  • Дощовий або сніговий день віщує мокру весну.
  • Про ранню весну свідчить танення снігу і розмерзання землі.
  • Білки спускаються на землю - до потепління.
  • Яка погода сьогодні - таким буде червень.
  • Якщо на дахах видно довгі бурульки, то влітку буде хороший урожай зерна.

ЩО НЕ МОЖНА СЬОГОДНІ РОБИТИ

  • Сьогодні не можна ображати тварин, кричати на них, виганяти на вулицю котів і собак.
  • Не відмовляйтеся від подарунків і частувань в цей день.
  • Не можна стригти нігті та волосся.
  • Не плануйте візит до лікаря, краще перенести на інший день.
  • Заборонено лихословити, лаятися.