Чому для полярників п'ятниця - важливий день, жінки в експедиціях, діяльність станції після початку повномасштабного вторгнення, пінгвін в банці. Про це й не тільки розповіли учасники антарктичних експедицій рівнянам на відкритті виставки.

Презентація фотовиставки ''Україна в Антарктиці: дослідження та незламність'' та зустріч з полярниками відбулася у Рівненській обласній бібліотеці 6 лютого. Подія присвячена 28-й річниці відкриття станції ''Академік Вернадський''.

У відкритті виставки взяли участь полярники станції “Академік Вернадський”, геофізик, учасник експедицій та зимівник-рекордсмен Юрій Отруба, завідувач відділу міжнародного наукового та науково-технічного співробітництва Андрій Федчук та радіоаматор з Рівного, учасник Української п’ятої антарктичної експедиції Павло Тарасович.

Зі вступною промовою виступили полярники, що наразі перебувають на станції “Академік Вернадський”:

“Попри складний час війни з окупантом, ми вітаємо ініціативу наших колег з Національного антарктичного науково центру, а саме створення фотовиставки. Станція продовжує функціонувати та виконувати поставлені перед нею завдання. Насамперед дослідження, які проводять науковці в Антарктиці, мають вагоме значення для всього людства. Це стосується всіх складових Національної антарктичної програми”

Гості заходу ділилися з присутніми своїм досвідом перебування на станції та проведення досліджень. Говорили про гендерну рівність під час відбору до експедицій, взаємодії з тваринами Арктики, приготування їжі та адаптацію до нових умов.

Учасники експедицій розповіли, що п'ятниця – це день, коли вони всі члени експедиції збираються і вечеряють разом. Це святий день-прибирання. В кожного полярника є своя територія, де вони підтримують чистоту.

На запитання про привезення нових для Антарктики живих організмів відповіли, що це заборонено.

“Багато людей знають, що є в нас станція Вернадського, проте не розуміють, що там відбувається. А учні часто плутають південний і північний полюс. Тому захід був проведений з популяризаторською, науковою метою. Ми хотіли показати роботу станції. Також бажали розмістити виставку, у нашій бібліотеці у центрі міста, щоб вона була всім доступна. І приємно, що її відкриття відбулося саме сьогодні, в річницю”, – розповіла завідувачка відділу мистецтв обласної бібліотеки, модераторка заходу Анжела Хамедюк.

“Вся інформація була доволі розгорнутою і зрозумілою. А найбільше сподобалися історії з експедицій. Дуже цікаво було дізнатися й про рослинність в Антарктиці, й про розв'язання побутових питань, про які спочатку навіть не задумуєшся”, – поділилися враженнями учасники заходу.

Повномасштабне вторгнення внесло свої корективи у фінансування експедицій.

“Наразі частина наших морських досліджень скорочені. Наш пріоритет – постійні моніторингові дані, які ми продовжуємо ще з часів британців. А інші додаткові дослідження, особливо сезонні роботи під час короткого антарктичного літа бути відкладені,” – розповів завідувач відділу міжнародного наукового та науково-технічного співробітництва Андрій Федчук.

Наприкінці зустрічі всі охочі мали змогу поставити питання гостям та поспілкуватися з ними після завершення офіційної частини.

Виставка налічує 27 картин, що зображують життя полярників на станції, флору і фауну Антарктики, костюм членів експедицій. Як один із предметів експозиції представлений Віслюковий пінгвін, що завоював серця відвідувачів.

До слова, раніше фото були представлені у Верховній Раді України, Міжнародному аеропорті “Бориспіль”, штаб-квартирі Європейської комісії у Брюсселі та на багатьох інших майданчиках. Виставка, розміщена в Рівненській обласній бібліотеці, триватиме до 8 березня.