Міжнародний день митника існує понад чверть століття, нині його святкують понад 800 тисяч осіб у всьому світі. Працівники Рівненської митниці - не виняток. Хоча приводів для радості у них небагато.

Ще минулого року відділ оформлення транспортних засобів Рівне нської митниці перевершував усі можливі сподівання. Вісім з половиною тисяч розмитнених автомобілів і майже 100 мільйонів гривень до бюджету. Перші ознаки спаду активності стали помітні у жовтні, а вже у грудні обсяги ввезення в область автомобілів скоротились утричі. 2009-й розпочався із небувалої тиші.

На стоянці зони митного контролю - купа вільних місць. Із нового року на Рівне нщину ввезли загалом півсотні автомобілів - це приблизно денна норма року минулого. Як наповнювати бюджет із такими показниками - митники ще не знають.

Більшість ввезених цьогоріч автівок належать фізичним особам. Вони переважно не нові, а інколи й істотно пошкоджені. Нові легковики ввозили здебільшого особи юридичні, на продаж. Але з 11 січня акциз на такі машини зріс - мінімум учетверо, а на деякі — й удесятеро. Втім, завозити нові авто підприємці не поспішають не тільки через це.

Міжнародний день митника 26 січня на Рівне нській митниці зазвичай не святкують. Надають перевагу державному професійному святу - 25 червня. Можливо, вже до цієї дати у них з'явиться більше приводів для святкувань.