2 лютого у світі відзначають Всесвітній день водно-болотних угідь, День бабака, День їжака, День тонких млинців. Віряни 2 лютого за новим церковним календарем відзначають одне з найважливіших, двунадесятих свят - Стрітення Господнє.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

За новим церковним календарем віряни святкують 2 лютого 2024 року Стрітення Господнє — свято на честь принесення до храму немовляти Ісуса Христа.

Згідно з біблійними писаннями, на сороковий день після народження батьки принесли Ісуса до храму для причастя. Коли вони несли немовля, їм зустрівся старець Симеон Богоприємець, якому було написано не померти, доки він не побачить Спасителя.

За довге життя Симеон написав і переклав чимало релігійних праць. В одній з них він прочитав пророцтво, що Діва Марія отримає непорочне зачаття і народить Спасителя. Того ж дня зійшов Ангел з небес і підтвердив це. А ще сказав Симеону, що в день, коли старець побачить істинного Спасителя, його душа покине тіло і відправиться до раю.

Симеон , побачивши пару з немовлям, взяв малюка на руки, підняв над головою і проголосив Спасителем людського роду. Після цього Симеон помер.

Стрітення у Православ'ї належить до числа неперехідних Господських дванадесятих свят.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 02 ЛЮТОГО 2024 РОКУ

Сьогодні, 2 лютого, День ангела святкує Василь.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

У наших предків існувало чимало цікавих прикмет на цей день:

  • дивилися, який сьогодні день: якщо відлига, отже, весна прийде рано і буде теплою;
  • казали, яка погода на Стрітення Господнє, такою і весна буде;
  • 15 лютого йде сніг, значить і весна буде затяжною і дощовою;
  • якщо прийшли холоди, то весна буде холодною;
  • якщо сніг мете, чекайте на хороший врожай зернових;
  • 15 лютого ясна і тиха погода до хорошого врожаю льону;
  • а якщо зі стріх капає, то вродить пшениця.

В народі вірили, що на Стрітення Господнє зима з літом зустрічається. Цікаво, що 15 лютого існувало свято ще за язичницьких часів. Але тоді люди готувалися до приходу весни, співали особливі пісні-замовляння, щоб тепла погода швидше прийшла. А ще цього дня було прийнято ворожити. Наприклад, на ніч на вулицю виставляли тарілку з зерном. Якщо зранку бачили на ньому росу, значить врожай буде хорошим. А якщо зерно залишалося сухим – чекали поганого урожаю.

З приходом християнства на Стрітення Господнє почали ходити до церкви, святити свічки та воду. Освячену цього дня воду оберігали і пили лише під час хвороби, адже вірили, що вона наділена силою.

ЩО НЕ МОЖНА СЬОГОДНІ РОБИТИ

 В день Стрітення господнього не можна займатися важкою працею, а також займатися рукоділлям, рубати дерева, працювати на городі.
Не можна в цей день виносити сміття.
Нові справи на Стрітення не починають.
Не можна вирушати у дорогу, варто провести цей день з родиною.
Не можна сваритися, вживати нецензурні слова, злитися.
Заборонено вживати алкоголь і шумно гуляти та веселитися, відвідувати питні заклади.
Не можна гадати, проводити ритуали.