31 січня - Всесвітній день ювеліра (Міжнародний професійне свято ювелірів). А також сьогодні у світі - День «Обійми економіста», День «з ніг на голову», День натхнення мистецтвом, Міжнародний день зебри (зебри смугасті не випадково), Міжнародний день фокусника

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

За новим церковним календарем 31 січня віряни вшановують пам’ять святих безсрібників мучеників Кіра та Івана і з ними мучениці Афанасії і дочок її Феодотії, Феоктисти і Євдоксії.  Їх було зараховано до лику святих через те, що вони постраждали за свою віру у Христа.

Кір працював лікарем, але він вмів лікувати не лише тілесні рани, але й душевні, завдяки вірі, молитві і зверненню до Господа. Іоанн служив у війську та познайомився з Кіром, коли навернувся до християнства. Афанасія та її дочки завжди були вірними Богу, за що їх і було схоплено.

Кір та Іоанн пробралися до темниці, де сиділи ув’язнені Афанасія та її дочки, щоб зміцнити віру мучениць і помолитися за них. Коли Сіріан, який схопив жінок, дізнався про це, то схопив також Іоанна і Кіра. Він піддав їх страшним мукам, щоб змусити відвернутися від Христа. Всі муки винесли Афанасія і її дочки, через що їх потім стратили. Подвижників Кіра і Іоанна Сіріан катував ще довше. Але все марно. Святі померли, так і не змінивши своєї віри.

Також 31 січня в церковному календарі – день пам’яті святителя Микити. Жив він за часів правління князя Ізяслава Ярославовича в Київській Русі. Точних даних про його життя не збереглося. Відомо лише, що він рано вирішив прийняти постриг та довго боровся із спокусами. Існує цікава легенда, що якось перед Микитою з'явився диявол в подобі янгола і сказав припиняти молитися, а лише читати священні книги. Довго жив так святитель, поки ігумен Києво-Печерського монастиря не вигнав з його душі бісів.

 

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 31 СІЧНЯ 2024 року

День ангела відзначають власники таких імен: Віктор, Іван, Ілля, Микита.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

Тяги в печі немає – буде сира погода, а сильна тяга до заметілі.
Почути крик ворони — скоро прийде мороз.
Горобці почали утепляти гнізда — буде холод.
Дрова не хочуть горіти – до тепла.

ЩО НЕ МОЖНА СЬОГОДНІ РОБИТИ

Подружній парі заборонено сваритися, інакше сварка затягнеться надовго.
Не залишайте цього дня будинок порожнім.
Ввечері не можна викидати сміття.