Скриншот із відео Офісу Генерального прокурора
У 2012 році Рівненська районна державна адміністрація уклала з підприємцем договір оренди земельної ділянки водного фонду для рибогосподарських потреб. При цьому, жодних об’єктів нерухомості тоді на земельній ділянці не було.

Орендар зариблював водойму, відгодовував рибу та дозволяв за відповідну плату рибалити. Пізніше він вирішив «розвивати» інфраструктуру біля озера і самовільно збудував ресторан, 54 альтанки та облаштував на березі озера пляж, створивши таким чином базу сімейного відпочинку.

Проте в договорі оренди земельної ділянки була встановлена охоронна зона магістрального газогону високого тиску. Чинне законодавство забороняє в таких місцях будувати виробничі чи інші будівлі, розміщувати спортивні майданчики, організовувати заходи, пов’язані з масовим скупченням людей, а також палити багаття і розміщувати відкриті або закриті джерела вогню.

При цьому підприємець не звертався до оператора газотранспортних систем для отримання дозволів на виконання робіт в охоронній зоні газопроводу чи отримання технічних умов.

Крім того, базу орендар розташував у прибережно-захисній смузі водного об’єкта.

Зважаючи на ці порушення, прокуратура звернулася до суду. Але господарський суд лише частково задоволив позов прокуратури.

Своїм рішенням він розірвав договори оренди земельної ділянки і водного об’єкта площею майже 90 га та зобов’язав повернути їх громаді, а також підтримав позицію прокуратури стосовно необхідності знесення 54 альтанок, які були збудовані без жодних дозвільних документів, а вже потім зареєстровані як складова частина об’єкта нерухомості.

Водночас, суд першої інстанції залишив без задоволення одну з найважливіших позовних вимог про знесення самого об’єкту нерухомості – закладу громадського харчування, який є самобудом і стоїть у прибережній смузі та охоронній зоні магістрального газогону.

Тому прокурори оскаржили рішення в цій частині. Вже Північно-західний апеляційний господарський суд погодився, що це суттєве порушення та зобов’язав товариство за власний рахунок знести ресторан на 160 квадратів. Суд касаційної інстанції це рішення також залишив без змін.

Наразі органи обласної прокуратури вживають заходи для реального виконання судового рішення. До Державного реєстру речових прав на нерухоме майно вже внесено відомості про припинення права оренди земельної ділянки за товариством. Стосовно інших питань – рішення суду перебуває на виконанні в органах ДВС.

Таким чином, завдяки прокуратурі вдалося припинити систематичне нараження на небезпеку відпочиваючих в охоронній зоні магістрального газопроводу та захистити інтереси держави у питанні законного користування землею. Принагідно нагадуємо, що у прибережних захисних смугах навколо водойм забороняється будівництво будь-яких споруд, у тому числі баз відпочинку, дач, гаражів та стоянок автомобілів. 

За інформацією Офісу Генерального прокурора.