Унікальним моментом в історії України стало 28 січня 1992 року, коли Верховна Рада прийняла Постанову "Про затвердження Державним Прапором України Національного прапора".

Цей документ визначив офіційний символ нашої держави - прямокутне полотнище із двох рівних за шириною горизонтально розташованих смуг: верхньої синього кольору і нижньої - жовтого. Цей символ не лише став відображенням національних кольорів, а й потужним знаком боротьби та перемоги, який має майоріти над кожною визволеною від ворога територією

На відзначення багатовікової історії українського державотворення та виховання поваги громадян до державних символів, 23 серпня щорічно встановлено День Державного Прапора України за Указом Президента України від 23 серпня 2004 року № 987. Державний Прапор - не лише відображення національних традицій, а й ключовий елемент ідентифікації території.

Історично жовто-блакитні барви вже до християнізації Русі символізували Київську Державу. З XVIII століття полкові й сотенні козацькі прапори Війська Запорозького виготовляли з блакитного полотнища, на якому жовтою фарбою наносили хрест, зорі, зброю та образи святих.