За новим церковним календарем 25 січня 2024 року віряни вшановують пам’ять святого Григорія Богослова, архієпископа Константинопольського. 25 січня в Україні і світі проводять День непоєднуваних кольорів в одязі, День подяки наставнику, День виключно для себе, День навпаки в США.

ЯКЕ СЬОГОДНІ РЕЛІГІЙНЕ СВЯТО

25 січня 2024 року в церковному календарі - день пам’яті святителя Григорія Богослова. Народився святитель в місті Аріанзе (південна Кападокія) близько 329 року. Його матір’ю була свята Нона, яка походила з благочестивої та знатної християнської сім’ї. Також її двоюрідним братом був святитель Амфілохій, єпископ Іконійський. Батько – багатий землевласник Григорій Аріанзський. До одруження він належав до сім’ї, яка входила до юдейської секти, але пізніше, під впливом дружини увірував в Христа.

Ще до народження їхній син був обіцяний на служіння Господу. А тому з самого його народження Григорія навчали у глибокій вірі в Христа. Блискучу освіту отримав і його молодший брат Кесарій. Зокрема з хлопчиками займався єпископ Іконійський, їхній дядько.

Ще в юності Григорій пообіцяв прийняти обітницю чистоти та цнотливості. А щоб завершити свою освіту, відправився до Афін, де зустрівся з Василієм Великим. Провів Григорій в Афінах 6 років.

374 року померли його батьки, тоді він відправився до Селевкії Ісаврійської, де служив при церкві святої великомучениці Текли. Особливо сильно він піклувався в ті роки про престарілих та хворих. Коли помер його друг Василій Великий, Григорій подався в Константинополь. Там він боровся з єресю Македонія, який заперечував Божество Святого Духа. Там Григорій Богослов став Патріархом Константинопольским. Сталося це 381 року.

Однак таке рішення II Вселенського Собору викликало невдоволення з боку Македонських та Єгипетських єпископів. І тому Григорій вирішив піти з Константинополя. Повернувшись в рідне місто, він зайнявся чернечими справами. Наприклад, ходив босоніж, носив лише один одяг та спав на землі. Помер Григорій Богослов 25 січня 389 року.

ХТО СВЯТКУЄ ДЕНЬ АНГЕЛА 25 СІЧНЯ 2024 року

День ангела відзначають власники таких імен: Віталій, Григорій, Кастін, Мар, Марціал, Олександр, Петро, Поплій, Сильван, Фелікс, Филип, Філіцата, Януарій.

НАРОДНІ ПРИКМЕТИ

  • Сильний снігопад — весна прийде рано.
  • З дахів капає — до морозів
  • Від самого ранку співає синиця — чекайте на похолодання.
  • Погода цього дня вказує, якою буде майбутня зима: до обіду — перша половина, після обіду — друга половина.

ЩО НЕ МОЖНА СЬОГОДНІ РОБИТИ

  • Не можна в цей день пліткувати і даремно базікати.
  • Не радять сьогодні хвалитися своїми заслугами і добрими справами.
  • Стригти волосся, голитися і обрізати нігті в цей день - до проблем зі шлунком.
  • Заборонено плювати собі під ноги, інакше в майбутньому поїздки будуть нещасливими.