Лялька-мотанка повертається через століття забуття. Секрет її виготовлення сьогодні любителям українських традицій показала художниця Оксана Цюпа. Як пройшов майстер-клас з народження дохристиянської ляльки — бачила Анна Яцук.

Народна майстриня Оксана Цюпа текстильною лялькою займається з 2000 року. За словами авторки, кожна її робота має не лише ім'я, а й характер. Популярними ці ляльки, каже жінка, були у дохристиянські часи. Потім через язичницькі ритуали церква їх заборонила і з часом мотанки себе віджили.

Лялька - мотанка створювалась із шматків тканини, дерева та соломи. Жодних інструментів при цьому не використовувалось. Ці ляльки були позбавлені рук, ніг і рис обличчя. Але водночас вони були декоративно-виразними і святковими. Оксана Цюпа і досі знає, як їх робили.

Виготовити страродавню ляльку спробували чимало охочих. Серед них була відома рівненська майстриня Людмила Каландюк. Жінка славиться роботами, виготовленими гачком. Каже, стародавню українську ляльку їй ще не доводилося робити. Іншим людям така робота також сподобалась.

Сьогодні ляльку-мотанку дарують молодятам, а також використовують як сувенір. Та головне — вона нагадує українцям про язичницьке минуле, сиву давнину.