Місцеві науковці розповідали їм про альтернативні джерела енергії із використанням наочної демонстрації — на полі, засадженому енергетичною вербою. Чи не пішла така наука в ліс?

Енергії майбутнього тепер студентів водного вчать біля енергетичної верби. Плантації із верболозу у перспективі — дешеве паливо і навіть альтернатива дорогому газу. Відновлюване джерело енергії із біомаси на Рівне нщині вирощувати найліпше, пояснюють науковці. Енергетична верба невибаглива, любить вологу, її плантації можна висаджувати на облогуючих грунтах Полісся.

Щоб перевести область на альтернативні джерела енергії, науковці цьогоріч заклали плантації енергетичної верби: 10 гектарів на Дубенщині та 4 - у дослідному господарстві "Шубківське" неподалік Рівного. За два-три тижні лозу зріжуть. У Шубківському розсаднику садивний матеріал можна буде купити.

Щоб вербою опалювати приміщення, її потрібно порізати на щепу або переробити на пелети - невеличкі гранули. Але такі затрати мізЕрні порівняно із вартістю газу, — порахували вчені. Зі своїми розрахунками майбутніх агрохіміків, ґрунтознавців та теплоенергетиків познайомили на семінарі вже за партами.

Про існування енергетичної верби п'ятикурсники до цього не підозрювали. Над почутою інформацією замислилися.

Саме на підтримку у вирощуванні верболозу нинішніми студентами і розраховують науковці. Сподіваються: вони підхоплять ідею і тоді дорогим газом, принаймні рівнян, буде не злякати.